Koliko je opasan problem beskućništva u L.A.-u? Ovoliko.

James Barrett

Screenshot: YouTube/KOMO News

Novo video izvješće KOMO News o krizi beskućnika u Los Angelesu naglašava ono što stručnjak za ovisnosti dr. Drew Pinsky opisuje kao uvjete koji nisu viđeni od srednjeg vijeka. Broj beskućnika je eksplodirao na tom području i sada je dosegao 36.000 u L.A.-u i 59.000 u L.A. okrugu, što je porast od 16% u odnosu na prošlu godinu. Rezultat je humanitarna kriza i širenje ozbiljnih bolesti, jer grad ne poduzima mjere za zaštitu svojih stanovnika.

“Tuberkuloza eksplodira, netuberkulozne mikrobakterije, a zatim i bolesti koje prenose štakori, kuga i tifus. Imali smo tifusnu groznicu prošli tjedan”, rekao je ogorčeni Pinsky, objašnjavajući da to znači da imamo “oralno i fekalno onečiščenje, a to znači paraziti i kolera” (video ispod).

Bubonska kuga, odgovorna za više od 25 milijuna smrtnih slučajeva tijekom petogodišnjeg razdoblja u 14. stoljeću, vjerojatno je već prisutna u tim kampovima beskućnika, upozorio je dr. Drew. “Sve što ste pronašli u povijesnim knjigama, mi imamo, to dolazi”, rekao je.

Ta se kuga može brzo proširiti preko više od milijun štakora čija je populacija sad eksplodirala u tom području. Ta “vojska štakora”, izvješćuje KOMO News, zarazila je Gradsku vijećnicu i policijsku stanicu u središtu Los Angelesa, koje je nedavno kažnjena zbog najezde glodavaca, dok su dvojica zaposlenika zaražena tifusom. Policajcima je dijagnosticirana tifusna groznica, hepatis-A i stafilokok.




Skid Row, gdje na tisuće beskućnika boravi na ulici, “bio je u L.A.-u dugo vremena, ali ne ovako”, izvješćuje KOMO News. “Nikad ovako.”

“Ljudi se tuku, žene se siluju. To je jednostavno brutalna okolina”, rekao je Andy Bales, izvršni direktor Union Rescue Mission, koja je posvećena pomaganju beskućnicima u tom području. Bales navodi da na ulicama trenutačno boravi oko 1.000 seksualnih prijestupnika.

“Ovo je poput Petrijeve zdjelice za bolesti”, rekao je. Dok je pružao vodu beskućnicima, Bales se zarazio stafilokokom, E. koli i streptokokom, te je u tom procesu izgubio nogu.

Katastrofalna situacija se pogoršava iako je grad uložio 620 milijuna dolara na rješavanje problema.

Predsjednica Koalicije za očuvanje Los Angelesa Jill Stewart oštro je kritizirala gradske dužnosnike zbog praznih obećanja u vezi problema. Njezina skupina, upozorava, sprema se svakodnevno objavljivati priopćenja za tisak u kojima će prozivati nesposobnost gradonačelnika i gradskog vijeća.

U jednom osobito otrežnjavajućem trenutku, KOMO News ilustrira da se problem svodi na provođenje zakona. Jedna strana podvožnjaka koja pada po nadležnost Culver Cityja i koja zabranjuje beskućnicima kampiranje na pločniku, je čista, dok je druga strana, koju nadgleda Los Angeles, prepuna šatora za beskućnike i smeća.

Pogledajte izvješće u nastavku: