Najnoviji američki školski udžbenik povijesti naglašava da su kršćani i konzervativci rasisti

Joshua Gill

Screenshot/Fox News

AP-jev (Advanced Placement) udžbenik povijesti predviđen za distribuciju 2019. godine, navodno sadrži predrasude prema Trumpu i navodi da su kršćani i konzervativci rasisti i ksenofobi.

Voditeljica emisije ‘The Joe and Alex Show’ na WNOW radiju, objavila je fotografije knjige i njezinog sadržaja na Twitteru nakon što je izdavač Pearson Education poslao uzorke knjige u javne škole kako bi potaknuo školske uprave na kupnju, navodi Fox News. Udžbenik sadrži poglavlja o ‘Black Lives Matter’ pokretu i predsjedničkim izborima u 2016. u kojima autor James Fraser, profesor na Sveučilištu u New Yorku, prikazuje kršćane, konzervativce i pristaše Donalda Trumpa kao bigote koje se boje ljudi koji nisu bijele kože.

“Postoje određeni dijelovi gdje totalno skreće s tračnica i više nalikuje nekom uvodnom editorijalu nego udžbeniku povijesti”, izjavila je učenica Minnesota Rosemount srednje škole Tarra Snyder za Fox News.

“Bilo je stvarno, zbilja iznenađujuće. Stvarno vjerujem da bi edukacija morala biti objektivna i da studenti sami mogu donesti svoje mišljenje na temelju onoga što nauče u učionici; ako su činjenice iskrivljene, učenici nisu u stanju donijeti uravnotežene odluke o tome što vjeruju.”

Poglavlje knjige, naslovljeno “Gnjevni izbori 2016.”, prikazuju Trumpove pristaše kao “uglavnom starije, često ruralne ili prigradske i u velikoj većini bijele”. Također naziva Trumpove pristaše iz perspektive pristaša Hillary Clinton “ljudima koji su se bojali rapidnog širenja etničke raznolikosti u zemlji, koji su osjećali nelagodu zbog spola protukandidata i nostalgiju za ranijim vremenima u povijesti nacije”.

Pristaše Clintonove su u međuvremenu “brinuli o mentalnom stanju izabranog Predsjednika i o gnjevu kojeg su on i njegovi pristaše uzrokovali naciji”, navodi se u knjizi.

Autor također tvrdi da su se bijeli kršćani bojali povećanja manjinske populacije u godinama nakon 2012.

“Oni koji su dugo razmišljali o naciji kao bijeloj i kršćanskoj zemlji ponekad imaju poteškoća s prilagodbom”, piše u knjizi.

Što se tiče Trumpa, Fraser ne samo da mu pripisuje gnjev, već i “ne-dobro-sakriven rasizam” i “ekstremizam”.

Udžbenik je “razvijen od strane stručnog autora i podvrgnut je strogoj stručnoj recenziji kako bi se osigurao akademski integritet”, i bio je “osmišljen kako bi prenio sveučilišnu razinu informacija učenicima srednjih škola”, izjavio je za Fox glasnogovornik Pearson Educationa Scott Overland. Udžbenik “ima za cilj promovirati raspravu i kritičko razmišljanje predstavljanjem više strana”, također je izjavio Overlan.