Nikaragva uhitila četiri ISIS-ova osumnjičenika koji su se kretali prema američkoj granici, govore izvješća

Ryan Saavedra

Twitter

Službenici za provedbu zakona u Nikaragvi uhitili su četiri osumnjičenika — dva iz Iraka i dva iz Egipta — koji su prema izvješću ušli u zemlju s putnim dokumentima Kostarike kao dio migracijske skupine za koju su američki dužnosnici rekli da je krenula na sjever prema američko-meksičkoj granici.

Breitbartovi stručnjaci za granicu Brandon Darby i Ildefonso Ortiz izvijestili su da je “nikaragvanska vojska uhitila četvoricu muškaraca ovaj tjedan na neregularnom prijelazu poznatijem kao Guacimada.

Darby i Ortiz izvijestili su ranije ovog tjedna da su američki dužnosnici upozorili meksičku vladu da su tri osumnjičena ISIS-ova terorista stigla u Srednju Ameriku i da se vjeruje kako se kreću prema američkoj granici putujući kroz Meksiko.

“Trojica muškaraca identificirana su kao Mohamed Ibrahim i Mahmoud Samy Eissa iz Egipta i Ahmed Ghanim Mohamed Al Jubury iz Iraka” dodali su Darby i Ortiz, ističući da su prva tri osumnjičenika imala putne isprave koje im je 9. lipnja izdala Kostarika. “Četvrtom muškarcu, Mustafi Ali Mohamedu Yaoobu iz Iraka, putne isprave izdate su 13. lipnja.”




Reuters je izvijestio da nakon što je Nikaragva jučer ujutro uhitila muškarce, “vojska ih je predala nacionalnoj policiji radi istrage, nakon čega su ih odveli migracijskim vlastima zbog deportacije zbog ilegalnog prelaska granice u Penas Blancas”, dodajući da su “četvorica muškaraca dostavljena kostarikanskim migracijskim vlastima” kasnije te večeri.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador potvrdio je u utorak kako je Meksiko bio na oprezu zbog situacije nakon što su meksički dužnosnici upozoreni od strane američkih dužnosnika.

“Lopez Obrador je odgovarao novinaru koji je zatražio informacije od američkih vlasti da bi tri člana ISIS-a mogla uči u Meksiko”, izvijestio je Reuters. “U ponedjeljak je meksički ministar rekao da će ti ljudi biti pritvoreni ako pokušaju doći na teritorij Meksika.”

Darby i Ortiz ekskluzivno su pribavili službenu dokumentaciju meksičke vlade koja je pokazala da je upozorena na osumnjičene ISIS-ove teroriste:

Dokumenti se pozivaju na BITMAP, biometrijski identifikacijski transnacionalni migracijski program za upozoravanje američke Domovinske sigurnosti, zbirku podataka o “strancima od posebnog interesa, nasilnim kriminalcima, bjeguncima i potvrđenim ili osumnjičenim teroristima koji se susreću na nezakonitim putevima.”