ELDER: Nakon Trumpovih ‘rasističkih’ tweetova, demokrati zahtijevaju ‘uljudnost’. Ali kad su je prakticirali?

Larry Elder

Predsjednik Donald Trump je, u nizu tweetova, ponudio prijedlog četirima demokratskim kongresnicama. S obzirom na njihove stalne pritužbe na Ameriku i Izrael, tweetao je Trump, četvorica, poznatija kao “Ekipa”, bi se trebala “vratiti i pomoći popraviti totalno propala i kriminalom pregažena mjesta iz kojih su došli.”

Od te četvorke, samo je zastupnica Ilhan Omar rođena u inozemstvu. Kako se Trump usudio, jadikuju kritičari, reći tim državljankama rođenim u Americi, od kojih su sve “osobe od boje”, da se vrate tamo odakle su i došle! Rasizam! Zaboravite što je 2015. godine jedna od te četvorice, ondašnja građanka, a sad zastupnica Rashida Tlaib (D-Mich), bijesno tweetala o kritikama tadašnjeg kandidata Trumpa u vezi imigracije iz muslimanskih zemalja. Napisala je: “Deportirajte tog š*pka!” Je li Tlaib rekla Amerikancu, rođenom u New Yorku, da se vrati kući?

Ipak, Trumpovi “rasistički” tweetovi pružili su demokratima najnoviju priliku da proglase Trumpa “rasistom” i da ponovno pozivaju na “obnavljanje uljudnosti”. Uostalom, demokrati i “uljudnost” idu ruku pod ruku:

“Smrad fašizma je u zraku.” — kalifornijski demokratski guverner Pat Brown, 1964. godine, kad je Barry Goldwater prihvatio republikansku nominaciju za predsjednika.

“Bojim se da ćemo, ako Ronald Reagan stupi na dužnost, vidjeti sve više Ku Klux Klana i oživljavanje Nacističke stranke.” — Coretta Scott King, 1980. godine.

Ronald Reagan “pokušava zamijeniti Povelju o pravima s fašističkim propisima doslovno prepisanim iz ‘Mein Kampfa.” — William Clay Sr., demokratski zastupnik iz Missourija, 1983. godine.

“Vjerujem da je (George H.W. Bush) rasist iz mnogo, mnogo razloga. … (On) je zloban čovjek koji ne mari za ono što se događa afroameričkoj zajednici. … Ja doista vjerujem u to.” — Maxine Waters, demokratska zastupnica iz Kalifornije, 1992. godine.

“Više nije ‘crnjo’ ili ‘nig–‘. (Republikanci) jednostavno kažu ‘Smanjimo poreze’.” — Charlie Rangel, demokratski zastupnik iz New Yorka, 1994. godine.

Novi Dom koji kontroliraju republikanci je poput “Dume i Reichstaga” (referirajući se na zakone koje je donio ruski car Nikola II. i parlament njemačke Weimarske republike koja je dovela Hitlera na vlast). — John Dingell, demokratski zastupnik iz Michigana, 1995. godine.

GOP (Republikanska stranka) “dolazi po našu djecu. Oni dolaze po siromašne … bolesne, starije i nemoćne.” — demokratski zastupnik iz Georgije, 1995. godine.

GOP ima “stav bijelog momka, (što znači) ‘Moram isključiti, ocrniti i ostaviti iza sebe.’ Oni to ne vide niti ne misle o tome. To je kultura.” — Donna Brazile, voditeljica predsjedničke kampanje Al Gorea, 1999. godine.

“Republikanci izvlače Colina Powella i J.C. Wattsa jer nemaju program, nemaju politiku. … Oni se radije slikaju crnom djecom nego ih hrane.” — Brazile, 2000. godine.




“U opasnosti smo. Ekstremna desnica je preuzela vladu. … Stoga se čuvajte. … Desničarski mediji, FBI — oni ciljaju na naše vodstvo.” — Jesse Jackson, 2001. godine.

“Mislite oni čiča Toma tipovi.” — Gloria Alred, na radiju, u vezi Colina Powella i Condoleezze Rice, 2001. godine.

“Ono a čime se suočavamo ovog trenutka u ovoj zemlji jest nekakva vrsta krvavog, tihog državnog udara. … Predsjednik (George W. Bush) pokušava sebi prisvojiti svu moć kako bi postao car — kako bi stvorio Američko Carstvo.” — Jim McDermott, demokratski zastupnik iz Washingtona, 2002. godine.

“George (W.) Bush je naš Bull O’Connor.” — zastupnik Rangel 2005. godine, referirajući se na demokratskog segregacijskog nadzornika javne sigurnosti koji je pustio pse i koristio vatrogasna crijeva na radnike za građanska prava u Birminghamu, Alabami.

“Svaki dan (oni u administraciji Georgea W. Busha) puštaju eskadrile digitalnih smeđekošuljaša kako bi uznemiravali i mučili bilo kojeg novinara koji je kritičan prema predsjedniku.” — Al Gore, 2005. godine.

Demokrati protiv republikanaca je “borba između dobra i zla. A mi smo oni dobri.” — guverner Howard Dean, predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora, 2005. godine.

George W. Bush je “poboljšao tehnike koje su koristili nacističke i komunističke propagandne mašine.” — George Soros, 2006. godine.

George W. Bush je “dopustio da ljudi umiru na krovovima New Orleansa jer su bili siromašni i crni.” — Claire McCaskill, demokratska kandidatkinja za Senat iz Missourija, 2006. godine.

Administracija Georgea W. Busha sudjelovala je u “etničkom čišćenju neaktivnošću. … Tako da jednostavno ne čineći ništa kako bi ovo ublažili … oni su prepustili uraganu da učini etničko čišćenje, a oni su ostalih čistih ruku.” — Barney Frank, demokratski zastupnik iz Massachusettsa, u vezi Bushovog navodnog tromog reagiranja na razorne posljedica uragana Katrina u New Orleansu, 2006. godine.

“Republikanska stranka bi željela vijoriti američku zastavu i svastiku jedna uz drugu.” — Julian Bond, NAACP, 2006. godine.

“Zastupnički dom … se vodi kao plantaža.” — Hillary Clinton, 2006. godine.

GOP je “bijela stranka”. –guverner Howard Dean, predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora, 2008. godine.

“Republikanci … nas žele doslovno odvući natrag u vrijeme Jim Crow zakona.” — Debbie Wasserman Schultz, predsjednica Demokratskog nacionalnog odbora, 2011. godine.

Mitt Romney “će vas staviti natrag u lance”. — potpredsjednik Joe Biden pretežno crnoj publici, 2012. godine.

“Neki (republikanci) vjeruju da ropstvo nije završilo i oni misle da su pobijedili u Građanskom ratu.” — zastupnik Rangel, 2014. godine.

Dakle, kad demokrati zahtijevaju obnavljanje “uljudnosti”, jednostavno pitanje: Kad su je oni ikada prakticirali?

Larry Elder je američki konzervativni radijski voditelj, pisac i odvjetnik.