Poljski zastupnik inzistira na financijskim reparacijama od Njemačke za Drugi svjetski rat

Arthur Lyons

Konzervativni zastupnik britanskog parlamenta rođen u Poljskoj pozvao je Njemačku na plaćanje reparacija za Drugi svjetski rat, samo dan nakon što se njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier ispričao za strašna razaranja koja je njegova zemlja nanijela Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

Prije dva dana, širom Poljske održale su se ceremonije obilježavanje 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata. Poljska je obilježila izbijanje, a ne kraj rata, jer je njome nakon završetka rata dominirao Sovjetski Savez.

Poljski predsjednik Andrzej Duda i njegov njemački kolega oboje su nazočili događaju.

“Osvrćem se sa zahvalnošću borbi poljskog naroda za slobodu. Klanjam se ispunjen tugom pred žrtvama koje su patile”, rekao je predsjednik Steinmeier.

“Tražim oprost za povijesnu krivicu Njemačke. Priznajem našu trajnu odgovornost”, nastavio je.

No, to nije bilo dovoljno za zastupnika Daniela Kawczynskog, koji je odgovorio na Steinmeierove komentare rekavši: “Tople riječi nisu dovoljne.”

U izjavi koju je dao za Express UK, Kawczynski je rekao: “Vidimo njemačkog predsjednika koji dolazi u Poljsku tražeti oprost, ali to nije dobro jer nastavljaju odbijati ponuditi bilo kakvu kompenzaciju za genocid koji su počinili.”




“Oni moraju to pokušati ublažiti kompenzacijom”, dodao je.

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) u više je navrata tražila ratne odštete od Njemačke.

Dok se Steinmeier obraćao mnoštvu, nekoliko osoba u publici navodno je povikalo “reparacije”.

Na odvojenoj komemorativnoj ceremoniji u Gdanjsku prije dva dana, poljski premijer Mateusz odjeknuo je osjećaje Kawczynskog, rekavši: “Mi moramo razgovarati o tim gubicima, moramo se sjećati, moramo zahtijevati istinu i zahtijevati kompenzaciju.”

Poljska nije jedina europska država koja inzistira da joj Njemačka plati reparacije za Drugi svjetski rat.

Prošli tjedan, tijekom nedavnog državnog posjeta Berlinu, novoizabrani grčke šef države, Kyriakos Mitsotakis, rekao je kako se nada da će se Njemačka složiti oko početka pregovora u vezi ratnih reparacija.