ERICKSON: Strast zelota

Erick Erickson

Screenshot: YouTube/The Guardian

Mlada osoba zabrinuta zbog klimatskih promjena pridružila se 16-godišnjoj švedskoj aktivistici Greti Thunberg na kongresnom saslušanju prošli tjedan. Jamie Margolin ima 17 godina i sudjeluje u tužbi koju su djeca podnijela protiv savezne vlade zbog klimatskih promjena. Ne zadovoljavajući se ostvarivanjem svojih ciljeva putem demokratskih procesa, oni se nadaju da će savezni sudovi prisiliti vladu na rješavanje u njihovo ime.

Margolin je govorila o svojim strahovima. Rekla je Kongresu da nije sigurna da će imati budućnost. Rekla je u svom svjedočenju: “Želim da se cijeli Kongres — zapravo, cijela američka vlada — sjeti straha i očaja s kojim svakodnevno živi moja generacija i želim da to pamtite. Kako vam uopće mogu započeti objašnjavati kakav je osjećaj znati da će se unutar mog životnog vijeka razaranje uzrokovano od klimatske krize koje smo već vidjeli samo pogoršati. Ono što dodaje ulje na vatru je činjenica da nam se i dalje obećava nešto što nije tamo. Na prijavama za koledž, nastavljaju me pitati što želim biti kad odrastem … Svi koji će mi prići nakon ovog saslušanja i govoriti mi da ispred mene leži svjetla budućnost će mi lagati u lice.” Nastavila je govoriti da se planet nalazi pred propasti. Ona vjeruje da imamo samo 18 mjeseci da ispravimo stvari — daleko kraće razdoblje od tvrdnji većina aktivista.

Neki će joj zapljeskati zbog bolnih istina koje govori odraslima oko sebe. Zapravo, progresivni aktivisti se sve više oslanjaju na djecu koja govore u njihovo ime, vjerujući da ih to štiti od kritika. Ali također pruža i neke velike opasnosti.

Samo slušajte ovu djecu i odrasle ljude oko njih. Oni vjeruju, zelotskom strašću i vjerom, da vrijeme ističe. Oni vjeruju da ih demokratski procesi iznevjerili. Oni vjeruju da se planet urušava i da ćemo svi umrijeti. Oni vjeruju u ovo kao pitanje vjere, a ne znanosti. Znanost ne sugerira da ćemo svi umrijeti. Znanost ne sugerira da se planet urušava. Ali oni vjeruju u to i ništa ih neće odvratiti od toga.




U Velikoj Britaniji, policija je uhitila skupinu environmentalističkih aktivista koji su planirali letjeti dronove iznad zračne luke Heathrow kako bi zaustavili zračni promet. U Europi, “posramljivanje zbog putovanja” je postalo trend u kojem se posramljuju ljudi koji se odluče na put zrakoplovom. To je zapravo utjecalo na europsku zrakoplovnu industriju.

Problem je u tome što ti zeloti dobivaju masivno, pozitivno pokrivanje u medijima. Kao i u drugim situacijama, medijsko pokrivanje ima tendenciju provociranja više istog ponašanja. Iako bi to možda moglo razveseliti ljevicu, ona bi trebala biti oprezna zbog toga kamo bi to moglo odvesti.

Već sad, Sjedinjene Države suočavaju se s eko-teroristima na sjeverozapadu zemlje. Samo je pitanje vremena kad će se oni koji vjeruju da će svijet završiti osim ako se ne poduzme radikalna akcija odlučiti na poduzimanje radikalne akcije. Oni će, poput svih ostalih zelota, odlučiti da to rade za dobrobit svih — čak i onih koji to ne shvaćaju. Zeloti uvjereni u vlastitu pravednost su opasni ljudi. Kad oni odluče da su ih iznevjerili sudovi, da su ih iznevjerili demokratski procesi, da ih je iznevjerila sama vlada, pribjegavanje nasilju ostati će njihovo jedino sredstvo. Oni će imati dovoljno pristalica u medijima koji su voljni opravdati takvo ponašanje. Uostalom, svi oni su uvjereni da će svijet završiti unutar desetljeća ako ostanu mirno sjediti.

Slušajte environmentalističke zelote i sami se uvjerite kako se pribavlja spasenje. Sjedinjene Države napravile su više od većine zemalja kako bi smanjile svoje emisije, ali zeloti uvijek zahtijevaju još više. Oni to rade jer, tako dugo dok grješnici griješe, oni koji bi trebali biti spašeni ne mogu biti spašeni. U kršćanstvu, nepokajnički grješnik neće pronaći spasenje. Međutim, za one spašene, pristup nebu ne ovisi o nepokajanima. U environmentalizmu, pokajnički environmentalist neće pronaći spasenje tako dugo dok zagađivači zagađuju. Ako vlada neće zaustaviti grijeh, to će morati učiniti zeloti.

Erick Erickson je američki konzervativni bloger i radio voditelj.