WALSH: Ako ste naklonjeni socijalizmu, dobrodošli ste preseliti se u koju god socijalističku rupčagu želite

Matt Walsh

Screenshot: YouTube/TRT World

Dok se socijalistička zemlja Venezuela raspada pred našim očima — nekad najbogatija zemlja u Južnoj Americi, a sad, nakon desetljeća socijalizma, propala država — zabrinjavajuće je što mnogi u mojoj generaciji žele usvojiti isti sustav koji je izravno doveo do kaosa koji vidimo u toj zemlji. Gotovo polovica milenijalaca i generacije Z govori da bi radije živjeli pod socijalizmom i velikom brzinom se okupljaju oko te pozicije potaknuti istaknutim socijalistima Demokratske stranke poput Bernieja Sandersa i Alexandrije Ocasio-Cortez. Sljedeći demografske trendove, nije nezamislivo da bismo mogli imati vlastiti venezuelanski trenutak u sljedećih 20 do 30 godina.

Ali za svakoga tko se još uvijek dvoumi hoće li zagovarati socijalizam ili ne, mislim da postoji vrlo jednostavan test koji bi vam mogao pojasniti neke stvari. Pogledajte socijalističke zemlje u današnjem svijetu. Biste li željeli živjeti u bilo kojem od tih mjesta? Ako je socijalizam dobra ideja — a da i ne spominjem, put do utopije, kako ga AOC predstavlja — onda bi danas trebao postojati određeni broj socijalističkih zemalja u koje biste vi, socijalist, trebali razmotriti preseljenje. Dakle, koja je to? Venezuela? Sjeverna Koreja? Kina? Tanzanija? Šri Lanka? Nikaragva? Biste li željeli provesti čak i jedan vikend u bilo kojem od tih mjesta?

Naravno, socijalistički simpatizeri u Americi će istog trenutka navesti Dansku ili Švedsku kao uspjehe socijalizma. Problem u nazivanju nordijskih zemalja socijalističkim je su tome što one uopće nisu socijalističke. Dopustite danskom premijeru da sam izrazi mišljenje o toj temi:

Znam da neki ljudi u SAD-u povezuju nordijski model s nekom vrstom socijalizma. Stoga želim pojasniti jednu stvar. Danska je daleko od socijalističke planirane ekonomije. Danska ima tržišno gospodarstvo.

Čini se kako kućica u blizini Copenhagena ne dolazi u obzir. Najbliže socijalističkoj priči o uspjehu što možete pronaći je Bolivija, koja zapravo nije socijalistička priča o uspjehu. I, u svakom slučaju, biste li doista željeli živjeti u Boliviji? Ili biste radije živjeli ovdje?

Mogli bismo proširiti ovu hipotetsku potragu na povijesna mjesta. Recimo da možete uzeti avion ili vremenski stroj na vaše željeno odredište. Za koju državno-kontroliranu zemlju čuda iz prošlosti biste se odlučili? Sovjetsku Rusiju? Nacističku Njemačku? Kambodžu? Socijalizam i komunizam ubili su 100 milijuna u 20. stoljeću (i nastavljamo brojiti), tako da biste možda trebali dvaput razmisliti prije nego što krenete u bilo koji od tih smjerova.

Možemo razgovarati o ekonomskim i filozofskim problemima svojstvenima socijalističkom modelu, ali dokaz je u pudingu. A taj specifični puding načinjen je od bijede i gladovanja i tiranije i smrti na skali prethodno nepoznatoj čovječanstvu. Možda bismo trebali prihvatiti savjet. Jedan ili dva primjera neuspjeha socijalizma možda ne bi bili dovoljni za njegovu diskreditaciju. Ali stoljeće kaosa, krvoprolića i siromaštva koje dovodi ovaj sustav upravljanja trebala bi biti sasvim dovoljna količina uzorka. Ako i dalje niste uvjereni, letovi za Sjevernu Koreju su prilično pristupačni. Samo pokušajte da vas ne uhite i muče do smrti tijekom vašeg boravka tamo.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.