STOSSEL: Prestanite nas blokirati!

John Stossel

Screenshot: YouTube/John Stossel

Danas zarađujem za život objavljujući kratke videozapise na YouTubeu, Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Pretpostavljao sam da će svi vi koji ste se pretplatili na moj feed ili postali moji Facebook “prijatelji” svakog utorka primiti te videozapise.

Krivo! Ispalo je da kompanije društvenih medija šalju naše objave samo nekima od naših prijatelja. (To je razlog zašto tražim vašu e-mail adresu. Onda nas ne mogu odsjeći.)

Zašto bi nas željeli odsjeći?

Jedan od razloga je taj što bismo se utopili su mnoštvu informacija kad bi nam pokazali sve. Algoritmi kompanije pametno nam šalju ono što računalo utvrdi da će nam se svidjeti.

Drugi razlog je možda taj što kompanije imaju predrasude prema konzervativnim idejama.

Oni to poriču. Ali pogledajte njihove postupke. Kompanije društvenih mreža kažu da zabranjuju objave koje “promiču nasilje”, uključujući one koje potiču nasilje izvan mreže.

Ali antifine skupine još uvijek imaju svoje račune. Twitter račun skupine iz Portlanda, države Oregon, koja je nedavno pretukla novinara Andyja Ngoa te mu nanijela oštećenje mozga, još uvijek je aktivan.

“U Austinu, pozivali su na paravojnu akciju”, rekao je Glenn Beck. Facebook račun te antifine skupine je također još uvijek aktivan, iako sadrži poveznicu na manifest u kojem poziva na “krvavo premlaćivanje” protivnika.

U mojem najnovijem videu, Beck, koji vodi veliku medijsku operaciju pod nazivom The Blaze, kaže da kompanije društvenih medija promiču ljevičarske agende.

“Oni manipuliraju algoritmom kako bi preoblikovali naš svijet.”

Sam Beck nije baniran, ali kaže da Facebook ograničava njegov domet, stavljajući ga tako u “digitalni geto”.

“Oni vas oblikuju”, upozorava.

Je li to istina?




Iako nisam konzervativac, ponekad primjećujem čudne stvari koje se događaju mojim objavama.

U prosjeku, moji videozapisi imaju više od milijun pregleda. Ali kad sam napravio jedan u kojem sam kritizirao Facebook, taj video zaradio je upola manje pregleda.

Možda zato što ga Facebook nije prikazao dovoljnom broju ljudi?

Ne znam. Facebook ne želi reći.

Danas se kompanije društvenih medija pritišću kako bi odstranile svakoga tko promiče mržnju. Kao odgovor, YouTube i Facebook sad govore da kažnjavaju čak i onaj sadržaj koji zamalo krši pravila.

Ali ti antifini računi su još uvijek aktivni.

Suprotno tome, kaže Beck, konzervativni računi se cenzuriraju samo zbog činjenice da ismijavaju demokrate.

“Sjećate li se osobe koja je usporila (video predsjednice Doma Nancy) Pelosi?”, upitao je.

Video je izgledao kao da je Pelosi pijana. Postao je viralan, ali kad je jednom Facebook primio prigovore, tvrtka je objavila da je “dramatično smanjila njegovu distribuciju”.

Kad je Facebook to učinio, primjećuje Beck, “osoba odgovorna za taj čin slučajno je bila bivši zaposlenik ureda Nancy Pelosi koja je upravo otišla raditi za Facebook.”

Rekao sam Becku da Facebook zapošljava neke republikance. “Istina”, odgovorio je, “ali samo oko 20% i to ne na onim najvišim pozicijama.”

Web stranica Spinquark provela je istraživanje koje je naveo Beck i koje je pronašlo na desetke radnika demokratskih kampanja koji sad rade za kompanije društvenih medija.

Facebookov izvršni direktor Mark Zuckerberg jednom je pozvao Becka i neke ostale u svoj ured na razgovor u vezi pristranosti.

“Sjeo sam s njim i on je rekao: ‘Zašto bi to radili?’ A ja sam rekao: ‘Želim vam vjerovati, ali vaše akcije ne govore tako.’

Beck se također naljutio na konzervativce na tom sastanku. “Neki od njih su rekli: ‘Mark, riješi ovaj problem afirmativnom akcijom. … Za svakog liberala kojeg zaposliš, zaposli konzervativca.'”

“Ja to ne želim!”, rekao je Beck. “Ne treba nam još više regulacija.”

Ne treba.

Ali u ljudskoj je prirodi da, kad vidimo problem, zahtijevamo od vlade da nešto učini.

Sam Beck pao je u tu zamku kad je zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez tvrdila da je vidjela graničnu patrolu kako govori migrantima da piju vodu iz wc-a. U svojoj radijskoj emisiji, Beck je rekao da bi vlada trebala “kazneno progoniti svakoga tko iznosi ovakve nevjerojatne optužbe!”

Zadirkivao sam ga zbog toga. “Želite progoniti članove Kongresa koji govore gluposti?!”

Beck se nasmijao i brzo povukao svoju izjavu. “John, ja govorim pet sati dnevno bez skripte. … Postoji mnogo stvari koje povratim.”

Rješenje?

“Nema cenzure”, rekao je Beck.

“Objaviti sve?”, pitao sam.

“Da!”, odgovorio je Beck. “Mi možemo to podnijeti. Prestanite nas tretirati kao malu djecu.”

Slažem se. Barem na nekim platformama, sav govor bi trebao biti slobodan. Što je više toga blokirano, manje učimo.

John Stossel je američka televizijska ličnost i autor, poznat po svojoj libertarijanskoj političkoj filozofiji i pogledima na ekonomiju koji snažno zagovaraju slobodno tržište.