WILLIAMS: Idiotska environmentalistička predviđanja

Walter J. Williams

Competitive Enterprise Institute objavio je novu studiju, “Ponovno u krivu: 50 godina neuspjelih eko-pokaliptičkih predviđanja”. Imajte na umu da su mnoga grubo pogrešna predviđanja u vezi okoliša potekla od uvaženih znanstvenika i vladinih dužnosnika. Moje pitanje vama glasi: Da ste živjeli u to vrijeme, koliko biste državnih restrikcija i poreza podržali kako biste izbjegli predviđenu katastrofu?

Kao što je izvijestio New York Times (kolovoz 1969. godine), biolog sa Sveučilišta Stanford Paul Ehrlich upozorio je: “Problem oko gotovo svih environmentalističkih problema leži u tome što do vremena kad skupimo dovoljno dokaza kako bismo uvjerili javnost, vi ste mrtvi. Moramo shvatiti da ćemo, osim ako ne budemo iznimno sretni, za 20 godina svi nestati u oblaku plave pare.”

Godine 2000., dr. David Viner, viši znanstvenik i istraživač odjela za klimatsko istraživanje na Sveučilištu East Anglia, predvidio je da će za nekoliko godina zimske snježne padaline postati “vrlo rijedak i uzbudljiv događaj. Djeca jednostavno neće znati što je snijeg.” Godine 2004., američki Pentagon upozorio je predsjednika Georgea W. Busha da će se glavni europski gradovi naći ispod rastućeg mora. Britanija će biti gurnuta u sibirsku klimu do 2020. Godine 2008., Al Gore je predvidio da će polarna ledena kapa nestati za samo 10 godina. Studija američkog Odjela za energetiku koju je predvodila američka mornarica, predviđala je da će Arktički ocean doživjeti ljeto bez leda do 2016. godine.

U svibnju mjesecu 2015. godine, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabuis izjavio je tijekom zajedničkog nastupa s državnim tajnikom Johnom Kerryjem da “imamo 500 dana kako bismo izbjegli klimatski kaos”.

Peter Gunter, profesor sa Sveučilišta North Texas State, predvidio je 1970. godine u proljetnom izdanju časopisa The Living Wilderness: “Demografi se gotovo jednoglasno slažu u vezi sljedećeg tmurnog vremenskog rasporeda: do 1975. godine započet će masovne gladi u Indiji; to će se do 1990. godine proširiti na čitavu Indiju, Pakistan, Kinu i Bliski istok, Afriku. Do 2000. godine ili još prije, Južna i Srednja Amerika naći će se pod uvjetima gladi. … Do 2000. godine, trideset godina od danas, čitavi svijet, s izuzetkom Zapadne Europe, Sjeverne Amerike i Australije, biti će u gladi.”




Predviđanje ekologa Kennetha Watta iz 1970. godine glasilo je ovako: “Ako se sadašnji trendovi nastave, svijet će biti oko 4 stupnja hladniji što se tiče prosječne globalne temperature 1990., ali 11 stupnjeva hladniji 2000. godine.” Dodao je: “To je otprilike dvostruko više nego što je potrebno za novo ledeno doba.”

Mark J. Perry, učenjak na American Enterprise institutu i profesor ekonomije i financija na Flint kampusu Sveučilišta Michigan, naveo je 18 spektakularno pogrešnih predviđanja koja su napravljena u doba prvog Dana planeta Zemlje 1970. godine. Ovaj put se nije radilo o vremenu. Harrison Brown, znanstvenik Nacionalne akademije znanosti, objavio je u časopisu Scientific Amerika tablicu koja je proučavala rezerve metala te procijenio da će čovječanstvu ponestati bakra ubrzo nakon 2000. godine. Olovo, cink, kositar, zlato i srebro nestalo bi prije 1990. godine. Kenneth Wald je rekao: “Do 2000. godine, ako se sadašnji trendovi nastave, koristit ćemo sirovu naftu u tolikoj mjeri … da više neće biti sirove nafte.”

Bilo je također vrlo divljih predviđanja i prije prvog Dana planete Zemlje. Godine 1939., američko Ministarstvo za upravljanje državnog imovinom (DOI) predviđalo je da će američke zalihe nafte potrajati samo još 13 godina. Godine 1949., ministar upravljanja rekao je da se bliži kraj američkim zalihama nafte. Nakon što nisu ništa naučili iz svojih ranijih pogrešnih tvrdnji u vezi energije, Američki geološki zavod je 1974. godine rekao da SAD ima zaliha prirodnog plina za još samo 10 godina. Međutim, američka Uprava za energetske informacije procijenila je da od 1. siječnja 2017. godine u Sjedinjenim Državama postoji 70 bilijuna (7*1013) kubičnih metara prirodnog plina, što bi otprilike trebalo biti dovoljno za jedno stoljeće. Sjedinjene Države su najveći proizvođač prirodnog plina na svijetu.

Današnja divlja predviđanja o klimatskoj propasti vjerojatno će se pokazati istinitima baš kao i ona koja su im prethodila. Glavna je razlika u tome što su današnji Amerikanci daleko naivniji i vjerojatnije je da će potrošiti bilijune kako bi se borili protiv globalnog zatopljenja. A jedini rezultat će biti to što ćemo postati puno siromašniji i manje slobodni.

Walter E. Williams je američki ekonomist, komentator i akademik. Profesor je ekonomije na Sveučilištu George Mason, kao i kolumnist i autor poznat po svojim klasično liberalnim i libertarijansko konzervativnim pogledima.