Nacionalni populizam u usponu: Španjolski Vox udvostručio svoja mjesta u parlamentu

Arthur Lyons

Screenshot: Twitter

Španjolska nacionalna populistička stranka VOX — stranka koja je po prvi put ušla u parlament prošlog proljeća — udvostručila je broj svojih mjesta u zakonodavnom tijelu nakon četvrtih nacionalnih izbora u samo četiri godine, postavši tako trećom najvećom strankom u zemlji.

Socijalistička stranka, na čelu s trenutačnim premijerom Pedrom Sanchezom, koji je vjerovao da će prijevremeni izbori ojačati položaj njegove stranke u vladi, završila je na prvom mjestu, ali s manje mjesta nego što su zauzeli na izborima prošlog proljeća.

Krajnje lijeva Unidas Podemos — glavni saveznik socijalista u španjolskom parlamentu — izgubila je čak više mjesta od svog bivšeg koalicijskog partnera.

Narodna stranka, stranka desnog centra, koja je predvodila zemlju prije Sancheza i socijalista, također je u nedjelju zabilježila značajne dobitke, dok je glasačka baza eurofila, centristička Građanska stranka, gotovo nestala.

Rezultati nedjeljnih izbora ukazuju da neće biti kraja na vidiku za trenutačnu pat poziciju između lijevog i desnog krila u Španjolskoj, što sugerira da bi moglo proći nekoliko tjedana ili čak mjeseci prije formiranja nove vlade.




Matteo Salvini, istaknuti talijanski populist i bivši ministar unutarnjih poslova te zemlje, pozdravio je “veliki napredak” svojih “prijatelja” u Voxu, ali ispravno je predvidio negativne reakcije mainstream medija i establišmentskih političara.

Nakon objave rezultata izbora, Salvini je na Twitteru napisao: “Kladim se da već postoje u pripremi naslovi u vijestima i novinama o ‘pobjedi ekstremne desnice, rasista, suverenista, fašista.”

“Nije uopće rasistička i fašistička. U Italiji, jednako kao i u Španjolskoj, mi samo želimo živjeti mirno u vlastitim domovima”, dodao je Salvini.