Papa Franjo potiče tinejdžerski aktivizam za klimatskih promjena

Paul Bois

Švedska aktivistica za klimatske promjene Greta Thunberg posjetila ja papa Franju ovaj tjedan i primila blagoslov za nastavak školskih štrajkova u svrhu prosvjedovanja protiv nedjelovanja po tom pitanju.

Prema LifeSiteNews, Thunberg je u srijedu sjedila u VIP odjeljku tijekom obraćanja publici papa Franje. Kad joj je rimski papa prišao pri kraju događaja, ona je digla natpis na kojem je pisalo: “Pridružite se klimatskom štrajku.”

“Hvala vam što se zauzeli za klimu, za govorenje istine”, rekla je Thunberg Franji. “To mnogo znači.”

“Nastavi, nastavi”, rekao joj je Franjo. “Hajde, samo naprijed.”

Kasnije je Thunberg objavila video sebe u Rimu u kojem hvali papa Franju zbog njegove podrške. “Rekao nam je da bismo trebali nastaviti, kao i dosad”, rekla je. “I on podržava školski štrajk, veliki školski štrajk koji će se dogoditi 24. svibnja, a koji će se također dogoditi na godišnjicu Laudato Si.”

“Zato vas pozivam da se pridružite klimatskom štrajku”, nastavila je. “I mi ćemo izaći na ulice i nastavit se boriti za našu budućnost sve dok političari ne poduzmu nešto.”

CBS News je također objavio fotografiju pape kako pozira uz Thunberg držeći njezin natpis.

“Natpis Thunberg promicao je nadolazeći međunarodni školski štrajk predviđen krajem svibnja i odao počast Franjinoj eko enciklici, navodeći, ‘Slavite Laudato Si’ 24. svibnja, koji je slučajno godišnjica izdavanja dokumenta iz 2015. godine”, izvijestio je LifeSiteNews. “Njezini školski štrajkovi uključili su stotine tisuća studenata u više od stotinu zemalja, navodi se u izvješću CBS-a, a djeca napuštaju svoje razrede kako bi prosvjedovala zbog nedostatka akcije vlade glede pitanja klime.”

Na Veliki petak, Thunberg je organizirala još jedan prosvjed, koji je po svemu sudeći osuđivao ideju odmora dok klimatske promjene i dalje postoje. “Znam da je praznik, ali pošto klimatske promjene ne idu na odmor, nećemo ni mi”, rekla je Thunberg na Instagramu.

Ne samo da je Thunberg nominirana za Nobelovu nagradu za mir, već ju je časopis Time u travnju ove godine proglasio jednom od 100 najutjecajnijih osoba na svijetu.

Thunberg nije jedina aktivistica koju je papa Franjo potaknuo nakon privatne audijencije. Prošle godine, socijalistički redatelj Michael Moore rekao je kasnonoćnom voditelju Sethu Mayeru da ga je papa ohrabrivao da snima filmove, osuđujući istodobno današnji kapitalizam kao grijeh.

Otišao sam na tjednu audijenciju, a onda me zamolio za privatni razgovor. Bio je to nevjerojatan trenutak i pitao sam ga mogu li mu postaviti pitanje. A on je rekao: “Da.”

Rekao sam: “Vjerujete li da je ekonomski sustav koji koristi nekolicini, bogatima na štetu mnogih grijeh?” A on mi je odgovorio “Si”, na talijanskome. I ja sam rekao: “Dakle, vjerujete da je kapitalizam, nekako — kapitalizam kakvog imamo danas, grijeh?” On je odgovorio: “Da, je.” Rekao je: “Siromašni moraju uvijek biti na prvom mjestu.”

Nakon toga, papa Franjo se navodno otkrio kao obožavatelj Michael Moorea, ohrabrujući ga da napravi još filmova.

“Onda me zgrabio za ruku i rekao: ‘Molim vas, molite se za mene.’ A ja sam rekao: ‘Hoću, i vi se molim vas molite za mene.’ A on je rekao: ‘Ne, vi morate napraviti još filmova.’ A ja sam bio kao: ‘Samo sam htio molitvu.’ A on je bio kao: ‘Ne, vi se vratite — vratite se poslu.’ Imao je smisao za humor”, rekao je Moore voditelju Sethu Mayersu.