Nizozemska: Pakistanski migrant osuđen na deset godina zbog planiranja ubojstva Geerta Wildersa

Arthur Lyons

Nizozemski sud osudio je pakistanskog migranta na deset godina zatvora zbog planiranja ubojstva populističkog vođe Stranke za slobodu (PVV) Geerta Wildersa.

Optuženi, identificiran kao 27-godišnji “Junaid I.” prema nizozemskim zakonima o privatnosti, planirao je ubojstvo Wildersa jer su ga desničarski populisti naljutili zbog održavanja događaja za slobodu govora “nacrtaj Muhameda”, izvijestile su nizozemske dnevne novine De Telegraaf.

Nakon što je utvrdio da je pakistanski migrant kriv za pripremanje ubojstva u terorističke svrhe, sud ga je osudio na deset godina zatvora, kaznu koja je znatno veća od šest godina koju je tražio državni odvjetnik. Tijekom presude, sudac je istaknuo da mu je izrečena stroža kazna zbog ozbiljnosti kaznenog dijela i rizika ponavljanja.




“Osumnjičeni je u više razgovora izjavio da bi ubojstvo Wildersa predstavljalo dobro djelo. Također je rekao kako mu ovo suđenje daje pozitivnu sliku u Pakistanu”, rekao je sudac.

Tijekom cijelog suđenja, pakistanski migrant negirao je planiranje ili čak želju za ubojstvom Wildersa. Junaid I. sebe ja nazvao “miroljubivim” i rekao je bio uznemiren samo zato što je Wilders vrijeđao proroka. Tvrdio je da je putovao u Nizozemsku iz Pakistana samo kako bi prosvjedovao protiv populističkog zastupnika.

“Da je uspio u svom naumu, on ne bi samo oduzeo život Wildersu. Napad bi također imao ogromnog utjecaja na čitavo nizozemsko demokratsko društvo”, izjavio je sud.

Wilders je pohvalio odluku suda nakon izricanja presude u ponedjeljak poslijepodne.

Odvjetnik Junaida I. najavio je da će možda uložiti žalbu na presudu suda.