Vođa Švedskih demokrata: ‘Švedska je puna, mnogo se migranata treba vratiti kući’

Arthur Lyons

Sverigedemokraterna via YouTube

“Kako bi mogli popraviti već načinjenu štetu, nužno je svesti azil i imigraciju ujedinjenja obitelji na apsolutni minimum”, rekao je Jimmie Åkesson, vođa populističkih desničarskih Švedskih demokrata, na konferenciji stranke.

“Jednostavno rečeno: Treba više migranata koji se vraćaju svojim domovima nego novih imigranata koji dolaze. Mi moramo poslati signal da je Švedska puna i da će tako biti i u doglednoj budućnosti. To je osnovna premisa. Ako to nećemo uspjeti učiniti, problemi će samo nastaviti rasti, a posljedice će biti još gore. I u isto vrijeme se moramo usuditi ponovno postavljati zahtjeve. Zahtjeve za samodostatnost. … ali ako živite u Švedskoj, morate se prilagoditi. Morate se prilagoditi vrijednostima naše zemlje, poštivati naše standarde, naučiti jezik, naučiti kako funkcionira naše društvo. Morate razumjeti da ste došli u novu zemlju … i stoga ne možete očekivati da ćete živjeti na isti način kao u vašoj domovini.”

Åkesson je također napisao članak za novine Aftonbladet u kojem je istaknuo da je “masovna imigracija ozbiljno naštetila Švedskoj”.




Švedski demokrati stekli su popularnost brzinom koja nije prethodno viđena u toj zemlji. Od 5,7 posto na izborima 2010. godine do više od 20 posto na posljednjim anketama. Danas su najveća stranka u Švedskoj na nekoliko anketa. U međuvremenu, Socijaldemokrati su na rekordno niskim razinama.

Stefan Löfvén, premijer zemlje, nedavno je primio mnogo kritika na račun televizijskog intervjua u kojem je rekao da “masovna migracija nije povećala kriminal”. Čak je i socijaldemokratska kolumnistica Lena Melin, napisala u Aftonbladetu da je Löfvén bio katastrofalan u intervjuu.

U međuvremenu, čelnik desničarske stranke Umjerenih rekao je da je Löfvén trebao biti svjestan negativnog razvoja događaja koji su uslijedili masovnoj imigraciji. Također je rekao da je njegova vlastita stranka — Umjereni — djelomično kriva za stvaranje tih problema.

Švedski demokrati planiraju biti u sljedećoj švedskoj vladi u koaliciji s Umjerenima i Kršćanskim demokratima. Ali čak i ako se stranka Umjerenih ispričala za svoju imigracijsku politiku koju su vodili kad su upravljali zemljom između 2006. i 2014. godine, mnogi ljudi im još uvijek ne vjeruje. Stvari koje su prvi predložili Švedski demokrati — poput zabrane hidžaba u školama — sada su preslikale i ostale stranke.