WALSH: Ako ste kršćanin, Netflix vas ne želi

Matt Walsh

Netflix je izazvao kontroverzu objavljivanjem “komičnog” specijala koji Isusa prikazuje kao homoseksualca, a njegovu majku kao napušenu Božju ljubavnicu. Ovo dolazi od “komične” skupine s poviješću bezbožnih sadržaja ovakve vrste, uključujući, navodno, skeč koji prikazuje Krista kao ubojitog sadista.

Postoji dio mene koji misli da bismo trebali zanemariti ovu idiotariju i nastaviti s našim danom. Ona je toliko krajnje glupa i besmislena — jednostavno provokacija radi provokacije — da se bojim da bismo je uzvisili reagirajući upravo s onakvim bijesom na koji su njezini tvorci računali. Na kraju, ono što su proizveli predstavlja intelektualni ekvivalent ispuštanju zvukova prdeža u naša lica. Zašto mu odati priznanje svojom ljutnjom?

No, u konačnici, radi se upravo o tome — potpunom nedostatku bilo kakve kreativne vrijednosti — što njegovo postojanje na Netflixu čini vrijednim osuđivanja. Da je ovo nekakav glupi skeč na YouTubeu, ne bi opravdao našu pažnju. Ali Netflix, više milijardi dolara vrijedan medijski konglomerat, odlučio je pružiti mu podršku i vjerodostojnost svoje ogromne platforme. Koji je razlog objavljivanja ove gluposti, osim otvorenog “je*ite se” svojim kršćanskim mušterijama? Netflix također ima “Posljednje Kristovo iskušenje”, koje je podjednako svetogrđe, ali to je barem legitiman film koji je stvorio jedan od najvećih i najboljih filmaša svih vremena. Ova stvar oko homoseksualnog Isusa, s druge strane, ne služi nikakvoj drugoj stvari osim oskvrnuća onoga što kršćani smatraju dragim, samo zbog zabave.

Neću se zadržavati na onoj očiglednoj poanti koju su već mnogi naveli. Gotovo nije potrebno spomenuti da Netflix nikad ne bi ugostio hiroviti komični specijal koji portretira proroka Muhameda kao homoseksualca. Zapravo, ovaj skeč radi sve kako bi izbjegao uključivanje muslimana u ovo izrugivanje. Iz izvješća Daily Wire-a:

U jednom drugom trenutku u specijalu, Marija puši marihuanu, Melkior, najstariji član mudraca, unajmljuje seksualnog radnika, a Isus se drogira “specijalnim čajem”. Halucinirajući — on susreće Budu, Krišnu, rastafarijanskog boga Jaha i vanzemaljsko božanstvo scijentologa, navodi Post.




Buda, Krišna, pa čak i rastafarijanski bog i galaktički gospodar scijentologije Xenu. Čini se kako nedostaje jedno božanstvo jedne velike svjetske religije. Ovi toliko odvažni komičari ne bi ni pomislili sipati ovakvu vrstu prezira prema islamu kao što pljuju na Isusa Krista. Kao prvo, svi bi ih osudili kao bigote. Drugo, stavili bi svoje glave u torbe. Da ne spominjemo da njihov uradak Netflix nikad ne bi pokupio. Kompanija koja je javno osudila “mržnju” i “zlostavljanje” čini iznimku jedino kad je u pitanju kršćanstvo.

I iz tog razloga bi se kršćani trebali obvezati i otkazati svoju pretplatu na Netflix. To nije bojkot. To nije čak ni izjava s naše strane. Netflix je taj koji je dao izjavu. Ta izjava je jasna: Ako ste kršćanin, ne želimo imati posla s vama. Što nam drugo preostaje nego posluhnuti. Ako se pojavite na nečijoj kućnoj zabavi, a oni istog trenutka počinju vrištati u vaše lice i nazivati vas komadom smeća, vjerojatno se nećete zadržati previše dugo. Vi niste poželjni. I to nije vaša kuća. U redu. Zašto bi uopće željeli ostati? Pa, mi nismo dobrodošli na Netflixovu zabavu. I to je u redu. Možemo uzeti naše kolektivne milijune pretplatničkih dolara i otići negdje drugdje.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.