Nizozemska: Žena pokrivena burkom objašnjava kako šerijat nadjačava nizozemske vrijednosti, običaje i zakone

Amy Mek

Jedna “Nizozemka” intervjuirana je u vezi svoje odlučnosti nošenja burke, unatoč tome što je Nizozemska zabranila prekrivanje lica u nekim područjima. Ona potvrđuje da šerijat nadjačava nizozemske vrijednosti, običaje i zakone.

Nizozemski zakon koji je stupio na snagu 1. kolovoza 2019. godine, zabranjuje nošenje “odjeće koja prekriva lice” u javnim zgradama, uključujući bolnice, škole i vladine urede, kao i na javnom prijevozu. Međutim, zabrana se ne odnosi na nizozemske ulice.

Nizozemska zabrana “pokrivanja lica” odnosi se na nikab (koji pokriva čitavo lice osim očiju) i burku (koja pokriva čitavo lice), ali ne i hidžab i čador.

Photo: courtesy of Daily Mail




Nizozemska je šesta europska zemlja koja je odobrila zabranu burki, nakon Francuske, Belgije, Bugarske, Austrije i Danske.

Transkript:

Novinarka: … onda nije velika stvar ako pokažete lice, kad to zakon zahtijeva, od 1. kolovoza.

Pokrivena žena: Onda ću morati pokazati svoje lice svima u školi, muškarcima i ženama koji će tamo biti prisutni.

Novinarka: A vi to stvarno ne želite učiniti.

Pokrivena žena: Ne, stvarno to ne želim.

Novinarka: Ipak, mislim da ljudi to ne razumiju. Vi biste trebali biti primjer, osobito djeci.

Pokrivena žena: Ponavljam, ja učim svoju djecu da je Alah, da je naš stvoritelj važniji od holandskih pravila. I da se ne moramo prilagođavati holandskom društvu.

Novinarka: To je hrabra izjava, da su Alahova pravila važnija od holandskoj zakona.

Pokrivena žena: Da, to je istina. Ali to je moje vjersko uvjerenje. A Alah i naš stvoritelj su još važniji. Čak važniji od nas samih.

Novinarka: Ali vi živite u Nizozemskoj, stoga morate slijediti lokalna pravila. Točno?

Pokrivena žena: Ako bih slijedila pravila, morala bi je skinuti, a ja je ne želim skinuti. To znači da ne mogu ići dalje od kapije.