Apple, Nike i ostale velike kompanije navodno koriste robovsku radnu snagu muslimanskih Ujgura u Kini

Aaron Colen

Screenshot: YouTube/Reason TV

Deseci kompanija, uključujući velike američke korporacije poput Applea i Nikea, koriste radnike i tvornice koje su povezane s muslimanskim Ujgurima koji se drže zatočeni u koncentracijskim logorima na sjeveroistoku Kine, prema izvješću Australskog instituta za stratešku politiku (ASPI).

Između 2017. i 2019. godine, otprilike 80.000 Ujgura prebačeno je iz autonomne kineske pokrajine Xinjiang na rad u tvornice u drugim dijelovima Kine, gdje su živjeli u segregiranim spavaonicama i nastavili biti podvrgnuti indoktrinacijskim naporima kineske komunističke vlade.

Više od milijun Ujgura zatočeno je u onome što kineska vlada naziva “centrima za strukovno obrazovanje”, ali koji zapravo predstavljaju pritvor ili koncentracijske logore u kojima su prisiljeni odreći se svoje religije i u potpunosti se podčiniti kineskoj vladi.




Prema izvješću ASPI-ja, indoktrinacijski napori prelaze u novu fazu u kojoj je većina zatočenika “diplomirala” i sad se šalje na rad u tvornice širom Kine, ponekad proizvodeći robu koju prodaju neke od najistaknutijih američkih kompanija.

Kineska vlada posredovala je u masovnom prebacivanju Ujgura i ostalih pripadnika etničkih manjina s krajnje zapadne regije Xinjiang u tvornice diljem zemlje. U uvjetima koji snažno ukazuju na prisilni rad, Ujguri rade u tvornicama koje su opskrbnom lancu najmanje 83 dobro poznatih globalnih brendova u tehnološkim, odjevnim i automobilskim sektorima, uključujući Apple, BMW, Gap, Huawei, Nike, Samsung, Sony i Volkswagen.

Izvješće ASPI-ja navodi da su lokalni vladini dužnosnici i privatni posrednici plaćeni po glavi od provincijske vlade Xinjianga za olakšavanje transfera radnika iz zatočeničkih kampova do tvornica na prisilni rad.

Apple se osvrnuo na izvješće u izjavi za ABC News.

“Apple je posvećen osiguravanju da se prema svakome u našem opskrbnom lancu postupa s dostojanstvom i poštovanjem koje zaslužuju”, navodi se u izjavi, “Ovo izvješće nismo vidjeli, ali usko ćemo surađivati sa svim našim dobavljačima kako bismo osigurali da se pridržavaju naših visokih standarda.”