Američki napad dronom ubio je čelnika pakistanskih talibana

Hank Berrien

Screenshot/YouTube/CBS

Prema pakistanskim dužnosnicima, američki dron je u četvrtak ubio čelnika pakistanskih talibana, kao i četvoricu drugih viših zapovjednika. Martin O’Donnell, glasnogovornik američkih snaga u Afganistanu, potvrdio je navod, ali je samo identificirao metu kao “viši čelnik označene terorističke organizacije”.

Mula Fazlullah je navodno ubijen u Afganistanu, u provinciji Kunar, blizu granice s Pakistanom. Kao što je New York Times izvijestio: “Fazlullah je godinama bio najtraženiji militant u Pakistanu. Njegova organizacija je provela stotine napada na pakistanske sigurnosne snage kao i na civile, uključujući napad na školu u Peshawaru 2014., koji je ubio 145 ili više osoba, od kojih je najmanje 132 bilo djece.”

U siječnju 2015. godine, američki State Department označio je Fazlullaha kao “specijalno označenog globalnog terorista”, navodeći:

Maulana Fazlullah je izabran za zapovjednika Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP) u studenom 2013., nakon smrti bivšeg čelnika pakistanskih talibana Hakimullaha Mehsuda. Državno tajništvo označilo je TTP kao stranu terorističku organizaciju i specijalno označenog globalnog terorista 1. rujna 2010. godine. TTP je također naveden na listi Odbora za sankcije Al-Quaide Ujedinjenih naroda 1267/1989 od 29. srpnja 2011. godine.

Pod vodstvom Fazlullaha, TTP je preuzeo odgovornost za napad na školu u Peshawaru 16. prosinca 2014. godine, koji je rezultirao smrću najmanje 148 osoba, uglavnom učenika škole. Prije nego što je postao vođom TTP-a, Fazlullah je tvrdio da se nalazio iza ubojstva pakistanskog generala Sanaullaha Niazia u rujnu 2013., kao i da je naredio ubojstvo učenice i aktivistice Malale Yousafzai 2012. godine. Fazlullah je bio odgovora za odrubljivanje glava 17 pakistanskih vojnika nakon napada u lipnju 2012. i također je naredio ciljana ubojsta starješina koji su vodili mirovne odbore protiv talibana.

State Department je 8. ožujka 2018. najavio: “Odjel nudi nagradi do 5 milijuna dolara za informaciju o čelniku TTP-a Maulani Fazlullahu…”

Times je primijetio da je Fazlullahova smrt pogrešno objavljena u prošlosti.