Švedska: Umirovljenici se zaštitili neprobojnim prozorima u problematičnom području

Peter Imanuelsen

Umirovljenici koji igraju bingo napadnuti su kamenjem prošle godine u problematičnom području Kronogården. Nakon višestrukih napada, sad se postavljaju neprobojni prozori.

U rujnu 2019. godine, članovi nacionalne organizacije umirovljenika upravo su završili s igranjem binga i počeli napuštati zgradu kad su ih napala djeca koja su bacala kamenje i nazivala ih pogrdnim imenima,

Napad je uhvaćen na videu i izazvao je bijes na društvenim medijima.

“Ne sjećamo se da smo imali bilo kakav sukob s tom djecom. Jednostavno želimo da prestanu s uništavanjem i uznemiravanjem”, rekao je Lars Ove Blomryd, predsjednik lokalne organizacije umirovljenika za SVT.

Nakon napada, djeca su se ispričala i donijela cvijeće i čokoladu.




Međutim, napadi su se nastavili. Oko Nove godine, 28 prozora propucano je nekakvom vrstom zračne puške.

Posljednje dvije godine, napadi na zgradu umirovljenika koštali su porezne obveznike 225.000 kruna (oko 21.350 eura).

Kako bi spriječili daljnju štetu, sad su postavili neprobojne prozore.

“Oni bi trebali podnijeti mnogo vandalizma. Potrošili smo mnogo novaca na zamjenu prozora. Zbog toga smo ovaj put odlučili potrošiti još malo više”, rekla je Kristina Hedman iz općine Trollhättan u kojoj se nalazi Kronogården.

Predsjednik organizacije umirovljenika govore da se članovi osjećaju nesigurno.

“Mladi uništavaju područje, plaše ljude. Ali to je vrlo lijepa zgrada. Kad bismo je mogli podignuti helikopterom i preseliti je na drugo mjesto, to bi vjerojatno pomoglo”, rekao je Lars Ove Blomryd.

Kronogården je zloglasno problematično područje, a švedska policija ga navodi kao 1 od 60 “ranjivih područja” u Švedskoj. Neki ljudi nazivaju ta područja “no-go zonama”.