Mađarska ukida rodne studije na sveučilištima, kaže da su tečajevi zasnovani na ‘ideologiji umjesto u znanosti’

Ashe Schow

Screenshot: YouTube/The Atlantic

Ratnici rodnog ogorčenja u Mađarskoj morati će učiti uvrijeđenost negdje drugdje, budući da je mađarska vlada odlučila ukinuti rodne studije iz programa državnih sveučilišta.

Državni dužnosnik je izjavio kako se programi temelje na “ideologiji, a ne u znanosti” i da ne bi trebali biti podučavani u visokom obrazovanju, prema mađarskom političkom magazinu Heti Világgazdaság i prijevodu lijevo naginjujućeg Pluralista i ostalih medijskih outleta. Još jedan glasnogovornik vlade rekao je za Breitbart News da završeni stupnjevi nisu bili od koristi studentima koji su tražili zaposlenje.

“Ne postoji ekonomska opravdanost ovakvih studija”, rekao je, budući da završeni program “ne osigurava studentima vještine koje se mogu lako i izravno pretočiti na tržište rada”. Dodao je da programi nisu održivi i da “oduzimaju vrijedne resurse drugim programima i pogoršavaju ekonomsku stabilnost sveučilišta”.

Da budemo iskreni, samo dva sveučilišta u zemlji nudila su program na diplomskoj razini, a samo 13 studenata ukupno se upisalo na njih ove godine.