Die Presse: Premijer Orbán bio je u pravu u vezi migracije i zaslužuje ispriku

Dénes Albert

Mađarski premijer Viktor Orbán bio je u pravu kad je upozoravao na migrantsku krizu 2015. godine i način na koji se nosio s njom, što je uključivalo izgradnju ograde i odbacivanje migracije, piše kolumnist konzervativnih austrijskih novina Die Presse Christian Ortner.

“Da je Europska unija 2015. godine postupala [s migrantskom krizom] kao što to sad čini Grčka, poštedjela bi Europu od porasta ekstremnog nacionalizma, desetaka islamističkih napada i ogromnog broja povezanih troškova”, napisao je Ortner.

Austrijski kolumnist vjeruje da Orbán zaslužuje ispriku bivšeg austrijskog kancelara Wernera Faymanna, koji je 2015. godine, u trenucima kad je Mađarska počela graditi ogradu na svojoj južnoj granici sa Srbijom, usporedio mađarsku vladu s Hitlerovim režimom zbog svog postupanja s migrantskom krizom.

Mađarski lider također zaslužuje isprike njemačke kancelarke Angele Merkel, koja se sad zalaže za obranu vanjskih granica, a 2015. godine je tvrdila da bi takav pothvat bio neizvodljiv i arogantno kritizirala Orbána.

Orbán također zaslužuje isprike luksemburškog socijaldemokratskog ministra vanjskih poslova Jeana Asselborna, koji je 2016. godine zahtijevao suspendiranje ili protjerivanje Mađarske iz Europske unije zbog njezinog odnosa prema migrantima tijekom krize 2015. godine.

Taj isti Asselborn sad pozdravlja grčki pristup obrani granica Europske unije.




Otkako je migrantska kriza prvi put dosegla svoj vrhunac u ljeto 2015. godine, Orbán se zalagao za strožu graničnu kontrolu, bio je protiv nametnutih kvota za naseljavanje izbjeglica koje je na mahove predlagala Europska unija i rekao da je rješenje stvaranje povoljnih uvjeta u zemljama iz kojih potiču migranti umjesto unošenja problema tih zemalja i potencijalno njihovih terorista u Europu.

Mađarski premijer je također upozorio u vezi sklapanja sporazuma o migraciji s Turskoj prije četiri godine, rekavši da EU pregovara s Turskoj s pozicije slabijeg.

Nitko iz EU nije doista slušao u to vrijeme.

Ortner nije jedini koji je primijetio da Europa ovog trenutka zauzima nevjerojatno drugačiji pristup migraciji. Jedan razlog? Glasači su prešli na desnu stranu u vezi migracije diljem kontinenta, prema Financial Timesu.

Unatoč tome što je Merkel 2015. godine pozvala više od milijun izbjeglica u Njemačku, političari u njezinoj stranci kršćanskih demokrata sad zauzimaju mnogo žešći stav, a visoki član stranke Friedrich Merz ovaj je tjedan upozorio migrante: “Nema smisla dolaziti u Njemačku. Ne možemo vas ovdje prihvatiti.”

Merz, koji će se ove godine vjerojatno kandidirati za čelnu poziciju u stranci, rekao je da Nijemci ne žele ponoviti pogrešku otvaranja njemačke granice iz 2015. i 2016. godine.