Talijanski populistički lider održao skup, upozorio migrante “Vrijeme je da počnete pakirati kofere”

Jim Hoft

Talijanski populistički lider Mattero Salvini upozorio je migrante na skupu održanom u subotu da je “Besplatna vožnja gotova. Vrijeme je da počnete pakirate kofere.”

AP je izvijestio:

Novi talijanski populistički čelnici obilježili su utemeljenje Talijanske republike sudjelovanjem u vojnoj paradi u subotu — a zatim su obećali da će početi stvarati nova radna mjesta i izbaciti migrante.

“Besplatna vožnja je gotova”, rekao je čelnik talijanske Lega Nord stranke i novi talijanski ministar unutarnjih poslova, upozoravajući migrante na skupu. “Vrijeme je da počnete pakirate kofere.”

Najava budućih masovnih deportacija došla je kao podsjetnik da Italija ima odlučnu anti-imigranstku, desničarsku stranku u vladajućoj koaliciji — i da će se Europska unija suočiti s novim partnerom koji upravlja četvrtim najvećim gospodarstvom u uniji.

Prije toga, Salvini se pridružio premijeru Giuseppe Conteu i ostatku novoimenovanog kabineta kako bi prisustvovao paradi povodom Dana republike. Talijanski zrakoplovni akrobatski sastav letio je u brišućem letu iznad središta Rima i ostavio trag u crvenim, bijelim i zelenim bojama talijanske zastave.

Prikaz nacionalnog ponosa odlika je svakog Dana republike, ali ove je godine zauzeo posebno značenje nakon što je u petak u Italiji označen kraj tromjesečnih političkih i financijskih previranja prisegnućem nove populističke i euroskeptične vlade koja je alarmirala Europu.

Conte, profesor prava koji je uspio uzdignuti svoju stranku iz relativne obskurnosti i dovesti je na čelo vladajuće koalicije anti-establišmentskog pokreta 5-zvjezdica i Lige, izjavio je da je subotnja proslava uspjela smiriti sve tenzije prethodnih dana.

“Ovo slavlje naše republike je za sve nas”, rekao je.