Migrantska invazija u Europu i dalje se intenzivira

Michel Lord

Frontex

Iako je prodor migranata u Europi smanjen između siječnja i veljače ove godine, ukupni trend je još uvijek u porastu.

Od siječnja do veljače, broj pokušaja ilegalnih prelaska granice diljem Europske unije smanjio se za 42%, na otprilike 2.500 migranata, prema izvješću mađarskog informativnog portala Remix. Međutim, pokušaji prelaska bili su svejedno 27% veći nego što su bili u istom razdoblju prošle godine, prema izvješću Frontexa, koji je povezan s Europskom agencijom za graničnu i obalnu stražu.

Gledajući Grčku, u siječnju i veljači je u pokušaju prelaska njihove granice s Turskom zaustavljeno gotovo 7.000 migranata — 16% više nego prethodne godine. A Frontex ističe kako ti brojevi ne odražavaju najnoviji val migranata duž grčke granice koji je započeo krajem veljače, nakon što je Turska najavila da više neće zadržavati migrante koji žele prijeći njezin teritorij u pokušaju ulaska u Grčku. Više od trećine zadržanih migranata bili su Afganistanci; Sirijci i Turci čine sljedeće dvije najveće skupine.




Broj uhićenih migranata u pokušaju prelaska srednjeg Sredozemnog mora smanjio se gotovo 75% između siječnja i veljače; otkriveno je otprilike 450 njih ili ukupno 2.200 u tom razdoblju. Većina su bili državljani Bangladeša, Alžira i Obale Bjelokosti.

Na zapadnom Sredozemnom moru, broj je ostao stabilan, krećući se na otprilike 1.200 mjesečno. Većina su Alžirci.

Na zapadnom Balkanu, u veljači je zadržano otprilike 1.250 migranata, što je 50% više nego u siječnju. Ipak, ukupno ih je bilo 3.800, što je dvostruko više zadržanih na ovoj ruti nego u istom razdoblju prošle godine. Većinu čine Sirijci i Afganistanci.

Čak i prije najave turske vlade u veljači, mađarska vlada je nekoliko mjeseci upozoravala da se očekuje novi val migranata duž balkanske rute koji bi mogao dovesti do opasne masovne invazije muškaraca vojne dobi na istoj razini ili čak gori od krize iz 2015. godine, kao što je prethodno izvijestio Voice of Europe.