Europska komisija radi na tome da Dogovor o migraciji postane pravno obvezujući

Voice of Europe

Rebel Media via YouTube

Tijekom procesa usvajanja vrlo kontroverznog Globalnog dogovora o migraciji (GCM), zakonodavcima u zemljama članicama EU i široj javnost neprestano se govorilo da GCM nije pravno obvezujući. Sam tekst spominje svoj pravno neobvezujući karakter.

Opća skupština Ujedinjenih naroda službeno je odobrila GCM 19. prosinca 2018. Samo šest tjedana kasnije, bilješka Europske komisije od 1. veljače 2019. navodi upravo suprotno od onoga što se uvijek govorilo.

Ta bilješka je naslovljena: “Pravni učinci usvajanja Globalnog dogovora za sigurnu urednu i redovitu migraciju od Opće skupštine UN-a” i tek je nedavno procurila.

Pravna služba komisije navodi nekoliko članaka sporazuma o Funkcioniranju Europske unije (TFEU) kako bi se GCM-u dodijelio obvezujući status, na primjer članak 208. stavak 2.: “Unija i države članice moraju se pridržavati obveza i uzeti u obzir ciljeve koje su odobrili u kontekstu Ujedinjenih naroda i drugih nadležnih međunarodnih organizacija.”

Paragraf 46 bilješke navodi: “Mora se (…) zaključiti da GCM ima pravne učinke jer može odlučno utjecati na sadržaj zakonodavstva koje je usvojilo zakonodavno tijelo EU-a.”

“U skladu s načelom lojalne suradnje, države članice bi trebale olakšati postizanje ciljeva Unije, uključujući implementaciju GCM-a. U isto vrijeme, trebali bi se suzdržati od bilo kakvih radnji koje bi mogle ugroziti postizanje tih ciljeva”, navodi se u posljednjem stavku (53) bilješke.

Skupina Europa nacija i sloboda u Europskom parlamentu (ENF) želi čuti od Komisije odobrava li bilješku svoje pravne službe. “Ako je odgovor da, to bi dovelo do neprihvatljive situacije da bi GCM bio obvezujući samo za zemlje članice EU-a, a ne i za druge države”, napominje se.

“Pozivanjem na GCM u uvodima i fusnotama službenih tekstova, Komisija potajno radi na tome da bude dugoročno pravno obvezujući. To bi značilo da će države članice imati još manje mogućnost za provedbu vlastitih politika koje se tiču imigracije.”

Skupina ENF naglašava da su vlade Austrije, Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Italije, Litve, Poljske i Slovačke odbile posjet Marakešu kako bi usvojile GCM. “ENF će se suprotstaviti svakom pokušaju Europske komisije ili bilo kojeg drugog tijela koji bi GCM učinio zakonski obvezujućim.”