Njemačka: Policija koristila fotografiju bijelog muškarca u opisu napada afričkog migranta

Michel Lord

31-godišnji afrički migrant uhićen je prošli mjesec u Münchenu zbog seksualnog napada na 15-godišnju njemačku djevojku. Ali ono što je već tragičnu situaciju učinilo još gorom jest potez policije koja je u svojim izjavama o incidentu na društvenim medijima koristila fotografiju bijelog muškarca koji seksualno uznemirava ženu.

Djevojka se nalazila na željezničkoj stanici u Dachauu na vlaku koji je kretao prema Münchenu u petak 27. ožujka oko 10 sat navečer, kad joj je prišao migrant iz Eritreje, prema izvješću policijske uprave u Münchenu. Postajući nervozna, premjestila se na drugo sjedište, ali muškarac ju je slijedio i sjeo pored nje. Počeo je dirati njezine noge i pokušao je poljubiti u predjelu genitalija. Kad je pokušala pobjeći, muškarac ju je zgrabio i dirao ispod odjeće te također uzeo njezin mobitel.

Kad je vlak stigao do stanice Röhrmoos, muškarac je zapovjedio djevojci da siđe s njim i uputio prijetnje krećući se prema vratima. Kad je ona to odbila, bacio je njezin mobitel natrag na vlak i pobjegao s mjesta događaja. Drugi muškarac na vlaku priskočio joj je u pomoć i pomogao joj podnijeti prijavu policiji. Policija je uhitila osumnjičenog u blizini stanice u Röhrmoosu. Živi u Dachauu. Djevojka je uspjela identificirati osumnjičenog i on se i dalje nalazi pod istragom.




Međutim, u svojim izjavama o incidentu na društvenim medijima, Bavarska državna policija odlučila je u opisu incidenta koristiti fotografiju bijelog muškarca koji pipa bijelu ženu. Korisnici Twittera kritizirali su ovakvo iskrivljeno izvještavanje, od kojih su neki isticali da se to ne bi smatralo prihvatljivim da je zločin počinila bijela osoba i da je za opis korištena crna osoba.

“Hvala vam na brojnim komentarima”, napisala je u tweetu Bavarska državna policija kao odgovor na kritike. “Raspravit ćemo o vašim komentarima i mišljenjima interno.”

Nedavno izvješće Njemačke savezne policije otkrilo je da su 35% svih kriminalnih osumnjičenika u zemlji — i 40% svih osumnjičenih za ubojstvo — stranci, usprkos činjenice da stranci čine samo 12% stanovništva te zemlje.