Austrija upozorava na novi masovni migracijski val na Europu ovog proljeća

Emma R.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl poslao je nedavno pismo Europskoj komisiji, upozoravajući na obnovljenu migracijsku krizu i pozivajući na poduzimanje hitnih preventivnih mjera.

Naveo je da će veliki broj migranata iz Turske krenuti prema Europi nakon što se vrijeme poboljša.

Kickl je u pismu naveo da vjeruje kako postoji neizbježna kriza jer su u tijeku planovi velikog migrantskog vala iz Turske prema Europi.

Na temelju podataka koje je objavila Europska policijska uprava Europol, deseci tisuća migranata su već u regiji, uključujući 60.000 u Grčkoj, još 5.000 u Bosni i Hercegovini te još 5.000 u Srbiji.

Nadalje, na Bliskom istoku će biti još 5,6 milijuna sirijskih izbjeglica, što potvrđuje prijetnju novog masovnog migracijskog pokreta.

Kickl je pozvao Komisiju da brzo reagira i pošalje jasnu poruku migrantima da zaustave masovnu migraciju.

“Od osobite je važnosti saznati koje inicijative i mjere planira Europska komisija kako bismo mogli koordinirati odgovarajuće planove u slučaju nepredviđenih okolnosti novog masovnog priljeva.”

Kickl je predložio da komisija odmah započne rad na “učinkovitim sustavima povratka”, “informativnim kampanjama te izgradnji lokalnih kapaciteta”, za koje treba postojati “mnogo veća” financijska potpora od EU:

“Izbjeglice imaju pravo na život u sigurnosti i dostojanstvu — ali nemaju pravo slobodno birati zemlju odredišta. Samo Europa koja štiti svoje granice može pomoći onima kojima je doista potrebna zaštita.”

Kickl je podsjetio EU da ne zaboravi svoju povijest masovne migracije: “Svi se još sjećamo slika masovne imigracije 2015./2016. Bilo bi vrlo neodgovorno vrtjeti palcima i čekati sve dok se deseci tisuća migranata pojave na granici.”

“Politički mentalitet popravljanja-i-krpanja ne dovodi nikud u EU — samo jasan, proaktivni strateški pristup. Radi se o izbjegavanju nove krize, a ne čekanju da ona izbije.”