Trump razmatra zamrzavanje financiranja WHO-a zbog pogrešaka u vezi koronavirusa

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/White House

Predsjednik Donald Trump najavio je u utorak, tijekom svakodnevnog brifinga radne skupine za borbu protiv koronavirusa Bijele kuće, da administracija razmatra zamrzavanje financiranja Svjetske zdravstvene organizacije zbog svog rukovanja koronavirusom.

“WHO, tj. Svjetska zdravstvena organizacija, prima ogromne novce od Sjedinjenih Država i mi plaćamo većinu — najveći dio njihovog novca”, rekao je Trump. “Oni su zapravo kritizirali i nisu se složili s mojom zabranom putovanja u vrijeme kad sam to učinio i bili su u krivu. Oni su bili u krivu u mnogim stvarima. Oni su rano posjedovali mnogo informacija i nisu željeli skrenuti od svoje usredotočenosti na Kinu.”




“Moramo to istražiti. Dakle, mi ćemo to istražiti. Mi plaćamo većinu novca koji dobivaju”, nastavio je Trump. “Mi želimo istražiti Svjetsku zdravstvenu organizaciju, jer oni su zaista — oni su bili u krivu. Oni su bili u krivu. Oni su propustili upozorenje. Oni su mogli upozoriti mjesecima prije… I trebali su znati. I vjerojatno jesu znali.

“Dakle, istražit ćemo to vrlo pažljivo”, zaključio je Trump. “I zamrznut ćemo novac koji se troši za WHO. Vrlo snažno ćemo blokirati to i onda ćemo vidjeti. To je odlična stvar ako funkcionira, ali kad baš svaki put pogriješe, to nije dobro.”