O’NEILL: Sam Harris, vjerski fundamentalist

Brendan O'Neill

Screenshot: YouTube/Triggernometry

Godinama je Sam Harris stvarao sliku o sebi kao bezbožnom ratniku za razum. On je jedan od najpoznatijih ateista Zapada. On rijetko propušta priliku kako bi osudio religiju i inzistira da je hladno, racionalno, idealno znanstveno istraživanje bolje od dogmatskog uvjerenja. No, čini se da se sad predomislio. Ne, nije kršten u kršćanskoj vjeri niti se zakleo na vjernost proroku Muhamedu. Ali ispao je članom modernog kulta jednako mrzovoljnog kao i bilo koja religijska sekta. Upoznajte Sama Harrisa, poklonika fundamentalističke doktrine sveopćeg antitrumpizma.

Harris je podigao prašinu komentarima koje je iznio spikedovim prijateljima iz Triggernometry podcasta. Rekao je preneraženom Konstantinu Kisinu i Francisu Fosteru da je zataškavanje priče o laptopu Huntera Bidena bilo opravdano jer se moralo učiniti sve kako bi Trumpa spriječili od osvajanja drugog mandata. U vezi Big Tech-ovog zlokobnog cenzuriranja priče New York Posta o laptopu u listopadu 2020. godine — kad korisnici društvenih mreža nisu mogli dijeliti Postov članak i kad je samom Postu zaključan račun na Twitteru — Harris priznaje da mnogi to smatraju “ljevičarskom zavjerom za uskraćivanje predsjedništva Donaldu Trump”. A to je i bila, kaže on (“apsolutno je bila”), ali “mislim da je bila opravdana”. Zašto? Jer je Trump “egzistencijalna prijetnja našoj demokraciji”, kaže on, i moralo se učiniti sve kako bi ga izbacili iz Bijele kuće.

Dakle, ponekad je dogmatska eliminacija slobodnog propitivanja u redu. Harris je oštro osudio religiju na temelju toga što je “neprijateljska prema normama građanskog diskursa“. A opet, tu je on, gosp. Novi Ateist, gosp. Racionalno Propitivanje, neprijateljski raspoložen prema normama građanskog diskursa. “Istinski dijalog zahtijeva spremnost da se svoja uvjerenja o stvarnosti modificiraju kroz razgovor”, rekao je Harris prije nekoliko godina. Kako se samo pomaknuo! Sad slavi odozgo-prema-dolje uništavanje propitivanja, sprječavanje “istinskog dijaloga” o laptopu Huntera Bidena milijarderske klase, u svrhu zaštite onoga što se svodi na dogmatsko uvjerenje: naime, da je Trump vrag demokratske ere.

Čini se da je Harris čak napustio svoju staru ljubav prema dokazivanju. Nikakvo otkrivanje, nikakvo otkriće, nikakva razotkrivena istina iz Hunterovog laptopa ne bi bila dovoljna kako bi se pokolebalo njegovo doktrinarno uvjerenje da je zataškavanje priče o laptopu bilo opravdano, kaže on. “Nije me briga što je u laptopu Huntera Bidena”, rekao je dečkima iz Triggernometryja. “Ne postoji ništa” što je Hunter mogao učiniti što bi promijenilo njegovo mišljenje, inzistirao je. Čak i da laptop sadržava istinu o “razmjerima korumpiranosti Joea Bidena”, još uvijek ne bi promijenio svoje mišljenje — u ovom slučaju da je Trump morao biti srušen kako bi se spasila američka demokracija. Čini se da je Harris postao ono što mrzi: osoba čija su uvjerenja imuna na novootkrivene istine. Čak je i sv. Toma bio otvoren na nove informacije, za ublažavanje njegovih sumnji tjelesnom stvarnošću rana uskrslog Isusa. Ali ne i Sam Harris. Čini se da određeni Sam ima malo otvorenosti Nevjernog Tome.

Postoje dvije upečatljive stvari u vezi Harrisovog priznanja da je podržavao cenzuru i autoritarizam koji je primijenjen u svrhu zataškavanja priče o laptopu Huntera Bidena. Prva je ironija antitrumpovaca koji tvrde da su branitelji demokracije čak i dok se slažu sa sve antidemokratskijim križarskim ratom protiv Trumpa. Sloboda tiska, sloboda govora i pravo da se zna što je moguće više o ljudima koji se natječu na izborima od ključne su važnosti za demokraciju. A opet, Harris i drugi dogmatski mrzitelji Trumpa, uključujući jednostranačke kapitaliste iz Silicijske doline, bili su sretni što su te stvari suspendirane uoči izbora 2020. godine. Kao što je Konstantin Kisin rekao Harrisu, on u suštini podržava zavjeru “uništenja demokracije u procesu zaštite demokracije”.

A druga stvar je koliko je poremećen i destruktivan antitrumpizam postao. Sad, možete biti za ili protiv Trumpa — i jedno i drugo je u redu; oba stajališta su posve legitimne pozicije američkog javnog života. Ali u ovom trenutku očito postoji uvjerenje elitnog antitrumpizma koje daleko nadilazi uobičajeno zauzimanje stajališta i argumentiranje demokratskog procesa, a koje je umjesto toga postalo kultna opsjednutost navodnom prijetnjom bez presedana koju Narančasti predstavlja Americi i svijetu. Doista, Harris je usporedio drugi Trumpov mandat s “asteroidom koji juri prema Zemlji”. To jest, bio bi to događaj razmjera uništenja planeta, apokalipsa, stvar Sudnjeg dana. Neki vjerski fundamentalisti predviđaju poplave i požare; ovaj Novi Ateist patološke mržnje prema Trumpu se uzrujava zbog kataklizmičkog događaja u vidu asteroida. Bilo da se opisuje kao Novi Hitler, kao najgori američki predsjednik svih vremena ili utjelovljenje asteroida, što se više govori o Trumpovoj prijetnji i što se više ona divlje preuveličava, to se više može opravdati bilo koja mjera koja bi ga zadržala van dužnosti. Čak i neliberalne, nedemokratske, dogmatske mjere, kakvima smo svjedočili krajem 2020. godine.

Evo istine (ako Harris i kompanija još uvijek mogu podnijeti malo istine): antitrumpovska histerija sad predstavlja daleko veću prijetnju američkoj republici od samog trumpizma. Od poremećene teorije zavjere o ruskom dosluhu do bespresedanskog pretresa Trumpovog Mar-a-Lago doma, od otvorenog korištenja cenzure do branjenja Huntera i Joea Bidena te prividnog napuštanja načela demokratskog propitivanja Trumpovih mrzitelja poput Sama Harrisa, trumpofobija predstavlja rušenje liberalnih vrijednosti i otvorene političke rasprave. Svi se trebaju smiriti. Demokracija se ne smije žrtvovati, u Izakovom stilu, dogmatskim strahovima razdraženih liberala.

Brendan O’Neill je urednik magazina spiked i voditelj spiked podcasta The Brendan O’Neill Show.