KLEIN: Kineski rasizam protiv crnih Afrikanaca koji žive u Kini

Joseph Klein

Demokrati i njihovi prijatelji u medijima koji preziru Trumpa, nisu nimalo oklijevali pri odigravanju rasne karte protiv predsjednika Trumpa i ostalih koji su koristili frazu “Kineski virus” kako bi opisali koronavirus koji je potekao u Kini. Zastupnica doma Nancy Pelosi je također optužila predsjednika Trumpa za “diskriminaciju” i “okrutnost” prema “pojedincima iz pretežno afričkih nacija”. To je učinila nakon što je Trumpova administracija najavila nova ograničenja na putovanje imigranata u Sjedinjene Države iz šest dodatnih zemalja (većinom afričkih zemalja poput Nigerije) istog dana kad su najavljena ograničenja na putovanja iz Kine. Ali kada je riječ o bijesnim činovima rasizma i diskriminacije počinjenim protiv crnih Afrikanaca koji borave u Kini u jeku krize koronavirusa, Pelosi i njezine kohorte su šutjele.

Black Lives Matter tweetao je 8. travnja da je “#coronavirus razotkrio ono što smo oduvijek znali, veliku dubinu rasne nejednakosti u ovoj zemlji”. Dana 7. travnja, Black Lives je tweetao, “#COVID-19 možda ne diskriminira, ali mi znamo da to čini Amerika.” No, čini se kako nedavna izvješća o dosljednom rasizmu i diskriminaciji protiv crnih Afrikanaca u Kini nisu previše značila Black Lives Matter. Takva izvješća bi odvratila njihovu narativu politike identiteta o institucionalnom rasizmu u Sjedinjenim Državama.

Afrikanci u Kini, uključujući “mnoge biznismene, studente i ostale iz mjesta poput Nigerije, Kenije i Zimbabvea”, izvijestio je Breitbart, tvrde da su “podvrgnuti proizvoljnom testiranju za koronavirus i svejedno se izbjegavaju kad su rezultati negativni”. Diskriminacija protiv crnih Afrikanaca koji žive u Guangzhou, gdje postoji velika zajednica crnih Afrikanaca, bila je osobito žestoka. Stvari su postale toliko loše da se McDonald’sova podružnica u Guangzhou kasnije ispričala za obavijest koja je postala viralna, a na kojoj je pisalo: “Obavijestili su nas da od sad crnim ljudima nije dozvoljen ulazak u restoran.”

Afrički su veleposlanici u Kini kolektivno napisali pismo kineskom ministru vanjskih poslova u kojem su osudili “stigmatizaciju i diskriminaciju” protiv afričkih državljana u Kini te zahtijevali “prestanak prisilnog testiranja, karantene i ostalih nehumanih postupanja koja se nameću Afrikancima”. U pismu se dodaje da “izdvajanje Afrikanaca za obavezno testiranje i karantenu, prema našem mišljenju, nema nikakve znanstvene ili logičke osnove i predstavlja rasizam prema Afrikancima u Kini.”

Razne afričke nacije također su podnijele pojedinačne službene pritužbe u vezi očiglednog rasizma koji su Afrikanci doživjeli u Kini. Naorobi News je izvijestio, na primjer, da se kenijsko Ministarstvo vanjskih poslova žalilo kako su “mjere kineskih vlasti u nekim slučajevima prouzrokovale nepoštene reakcije protiv stranaca, osobito onih afričkog podrijetla.” Ganska ministrica vanjskih poslova Shirley Ayorkor Botchwey rekla je u izjavi: “Obaviještena sam o nehumanom postupanju koje se nameće Gancima i ostalim afričkim državljanima u Narodnoj Republici Kini u vezi izbijanja COVID-19. Žalim i duboko osuđujem ovaj čin zlostavljanja i rasne diskriminacije.” Nigerijski ministar vanjskih poslova Geoffrey Onyeama izrazio je zabrinutost u vezi izvješća o diskriminaciji Nigerijaca koji žive u Kini.

Američki State Department također je kritizirao postupanje s Afrikancima koji borave u Kini. “Video snimke i priče iz Guangzhoua su užasne”, tweetao je Tibor Nagy, pomoćnik tajnika Ureda za afrička pitanja američkog State Departmenta. “Zlostavljanje i ksenofobija nemaju mjesta u našoj borbi protiv ove globalne pandemije. Kineske vlasti moraju učiniti više kako bi zaustavile ove napade protiv Afrikanaca koji žive i rade u Kini.”




Kineske vlasti su isprva odbacivale optužbe za rasizam, tvrdeći kako su optužbe još jedan primjer američke propagande. “Mi u Kini ne diskriminiramo protiv afričke braće”, izjavio je nedavno glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian. “Sijanje nesloge od strane SAD-a je neodgovorno i nemoralno”, dodao je Zhao. “Njihov pokušaj unošenja nesklada između Kine i Afrike nikad neće uspjeti.”

U ovome nema ništa novog. Kineska vlada je još jedanput lagala i prikrivala svoje nedolično ponašanje, pridodajući to svojoj namjernoj dezinformacijskoj kampanji u vezi podrijetla koronavirusa i njegovog širenja.

Black Livity China je platforma na internetu koja se bori istinom protiv moći. Ona je dokumentirala rasizam koji su iskusili crni afrički stanovnici u Kini. Nedavno je tweetala video pod nazivom “Ksenofobni napadi protiv crnih ljudi u Kini”. Dana 15. travnja, Black Livity je tweetao: “Nepovjerenje u zajednici je na najvišim razinama ikad. Malo njih će vjerovati statistikama koje se sad dijele o afričkim slučajevima Covid-19 u #Guangzhou, uzimajući u obzir nedavne pokušaje laganja o rasističkoj prirodi događaja u gradu.”

Afričke su vlade od tog vremena utišale svoje kritike nakon što su kineske vlasti pokušale ublažiti njihove zabrinutosti nekim objašnjenjima i polumjerama. Međutim, “ogromni dijelovi afričkog civilnog društva nisu se uvjerili i osjećaju se prilično ogorčeno zbog nepravdi koje Afrikanci trpe u Kini”, prema China Africa Project. Oni imaju razloga za zabrinutost. Kineski rasizam protiv Afrikanaca koji žive u Kini prethodi koronavirusu i vjerojatno će se nastaviti još dugo vremena nakon što virus ode svojim tokom.

Na primjer, Pan Qinglin, član Kineske narodne političke savjetodavne konferencije, izjavio je prije tri godine da “Afrikanci donose mnoge sigurnosne rizike. Afrikanci imaju visoku stopu AIDS-a i Ebola virusa koji se mogu prenijeti putem tjelesnih tekućina… Ako njihova populacija [nastavi rasti], Kina će se promijeniti iz nacionalne države u imigracijsku zemlju, od žute zemlju u crno-žutu zemlju.” Dobio je veliku podršku na društvenim medijima.

Članak Yinghong Chenga pod naslovom “Od rasizma na kampusu do cyber rasizma” iz 2011. godine objavljen u China Quarterly, opisao je do koje je razine rasizam protiv crnih Afrikanaca koji žive u Kini duboko ukorijenjen u kinesko društvo, osobito među dobro obrazovanima. Slijedeći obrazac rasizma na kampusu protiv afričkih studenata, “kineske cyber rasprave o Afrikancima pokazale su očigledni rasizam protiv Afrikanaca”.

Ljevica u Sjedinjenim Državama doživljava Kinu kao žrtvu stranog rasizma, što se najbolje pokazalo u osudama predsjednika Trumpa zbog stavljanja kineske oznake na koronavirus koji je potekao u Kini. U isto to vrijeme, ljevičari su sramotno okrenuli glavu rasizmu protiv crnih Afrikanaca koji žive u samoj Kini — što je još jedan primjer orvelijanskog distopijskog svemira u kojem žive.