Albanija će u grčku regiju dovesti migrante iz Turske

Michel Lord

Albanski premijer Edi Rama sklopio je sporazum s turskim predsjednikom Recepom Erdoganom o dovođenju ilegalnih migranata iz masivnih turskih prihvatnih centara u grčku regiju Albanije, kako prenose albanski mediji.

Dvije zemlje nedavno su potpisale ugovor o obrambenoj suradnji. Iako njegove specifičnosti još nisu objavljene, albanski informativni mediji izvješćuju kako procurjeli dio ugovora pokazuje da jedna od njegovih klauzula omogućuje preseljenje 30.00 tražitelja azila i ilegalnih migranata iz Turske u Sjeverni Epir ove godine, navodi se u izvješću grčkog Protothema.

Iako su letovi u i iz Albanije zaustavljeni u sklopu mjera prevencije koronavirusa (COVID-19), za letove iz Istanbula je napravljena iznimka. Neki vjeruju kako je to pokazatelj da je transfer migranata neizbježan.

Sjeverni Epir, koji je svojedobno bio dio Grčke, pripojile su Albaniji savezničke snage nakon oba svjetska rata. Danas je još uvijek dom otprilike 120.000 etničkih Grka.

Grci u Albaniji već su dugo izloženi maltretiranju od strane albanskih vlasti, uključujući zatvaranje škola i oduzimanje imovine. Grčki mediji tvrde da je cilj sporazuma s Turskom promijeniti demografiju regije i na taj način oslabiti grčki identitet na tom području.

Thodoris Goumas, urednik albanskog portala s grčkim vijestima Himara, rekao je za Protothema da se “akcije albanskog premijera mogu opisati samo kao sumnjive. Bez ikakve transparentnosti ili javne izjave, iz procurjelih informacija saznajemo da postoji sporazum s Turskom o ugošćavanju 30.000 migranata.”

Goumas je napomenuo da Albaniji nedostaje infrastrukture za smještaj migranata i da zemlja ima ekonomskih problema koji proizlaze iz potresa koji je uzdrmao državu prošle godine.




Protothema govori da je tursko preseljenje u regiju na grčkoj granici jasno osmišljeno kao provokacija. To će također omogućiti premještenim migrantima pokušaj ulaska u Europsku uniju prelaskom grčke granice, što će predstavljati dodatne poteškoće već ionako preopterećenim grčkim snagama sigurnosti koje se od veljače bore protiv novog vala migranata iz Turske.

Do ovog trenutka, Njemačka je primila gotovo 200.00 zahtjeva za azil od migranata u Albaniji i ostalih ne-EU balkanskih zemalja, kao što je prethodno izvijestio Voice of Europe.

Potpukovnik grčke vojske Christos Pougialis napisao je kako je Grčka zabrinuta da će Turska poslati svoje vlastite obavještajne agente, a možda čak i džihadiste zajedno s 30.000 migranata s ciljem poticanja napetosti s Albanijom, prema izvješću grčkog City Timesa.