Njemački ministar podupire kreiranje zakonskog prava na rad od kuće

Voice of Europe

Screenshot: YouTube/SPD

BERLIN (AP) — Njemački ministar rada želi implementirati u zakon pravo na rad od kuće, ako je to izvedivo, čak i nakon što se pandemija koronavirusa slegne.

Ministar rada Hubertus Heil rekao je za nedjeljno izdanje Bilda da ove jeseni namjerava predložiti takav zakon. Rekao je kako početne procjene govore da je udio radne snage koja radi kod kuće porastao s 12% na 25% tijekom krize virusa, na oko 8 milijuna ljudi.

“Svatko tko to želi i čiji posao to dopušta trebao bi biti u mogućnosti raditi u kućnom uredu, čak i nakon završetka pandemije koronavirusa”, rekao je Heil. “Mi učimo u pandemiji koliko posla se ovih dana može učiniti od kuće.”




Heil je naglasio da “želimo omogućiti više rada od kuće, ali ne i prisiliti na to”. Rekao je da bi ljudi mogli odabrati u potpunosti prebaciti svoj posao kod kuće ili to raditi samo jedan ili dva dana u tjednu.

Heilovi socijaldemokrati lijevog centra, mlađi partneri u vladajućoj koaliciji kancelarke Angele Merkel, već su u prosincu — davno prije nego je epidemija virusa gotovo u potpunosti obustavila javni život u Njemačkoj — pozivali na uspostavljanje prava na rad od kuće.

Glavna njemačka skupina poslodavaca odbacila je ideju. Izvršni direktor Konfederacije njemačkih udruženja poslodavaca, Steffen Kampeter, rekao je kako je mobilni rad svima u interesu kad je to moguće i da ima smisla, ali da “operativni problemi i želje kupaca moraju igrati središnju ulogu.”