Procurjeli dosje ‘Pet očiju’ o navodnom kineskom prikrivanju koronavirusa sadrži osuđujuća otkrića

Ryan Saavedra

Australske novine Daily Telegraph pribavile su kopiju istraživačkog dosjea koji je sastavio savez “Pet očiju” u vezi navodnog prikrivanja koronavirusa komunističke Kine, u kojem se navodi da je Kina namjerno uništila dokaze o izbijanju bolesti i otkrio nove, šokantne detalje o navodnom kineskom prikrivanju.

Pet očiju je obavještajni savez koji čine obavještajne agencije iz Sjedinjenih Država, Kanade, Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda.

“Kina je namjerno potisnula ili uništila dokaze o izbijanju koronavirusa u ‘napadu na međunarodnu transparentnost’ koji je koštao desetine tisuća života, prema dosjeu koje su pripremile dotične Zapadne vlade o zarazi COVID-19”, izvijestio je Daily Telegraph. “On navodi da je kineska vlada prikrila vijesti o virusu ušutkavanjem ili ‘nestancima’ liječnika koji su govorili o njemu, uništavajući dokaze o njemu u laboratorijima i odbijajući dati žive uzorke međunarodnim znanstvenicima koji su radili na cjepivu i tako ‘ugrozila ostale zemlje’.”

Obavještajni dosje na 15 stranica navodno se fokusira na tim znanstvenika s Instituta virologije u Wuhanu koji je predvodila znanstvenica Shi Zhengli.

“On navodi njihov rad koji je otkrio uzorke koronavirusa iz špilje u provinciji Yunnan s izvanrednom genetskom sličnošću s COVID-19, zajedno s njihovim istraživanjima sintetiziranja koronavirusa koji potiče od šišmiša i koji se ne može liječiti”, izvijestio je Daily Telegraph. “Najmanje jedan od procijenjenih 50 uzoraka virusa koje dr. Shi drži u svom laboratoriju ima 96-postotnu genetsku sličnost s COVID-19.”

Dr. Shi je navodno bila prestravljena činjenicom da je pandemija koronavirusa nastala u njezinom laboratoriju, ali je kasnije promijenila mišljenje, a izvješće podrazumijeva da je do toga došlo nakon pritiska kineske komunističke vlade.

U ožujku 2019. godine, dr. Shi i njezin tim objavili su recenziju o koronavirusima u kineskim šišmišima koja je navodila: “Vrlo je velika vjerojatnost da će buduće epidemije koronavirusa poput SARS-a ili MERS-a poticati od šišmiša i postoji veća vjerojatnost da će se to dogoditi u Kini.”




Daily Telegraph je potom istaknuo “najintrigantniji i najzabrinjavajući” slučaj osobe koju je ušutkala kineska komunistička vlada: Huang Yan Ling.

“Istraživačica Instituta virologije u Wuhanu, South China Morning Post izvijestio je o glasinama koje su kružile na kineskim društvenim medijima da je ona prva kod koje je dijagnosticirana bolest i da je ‘nulti pacijent'”, izvijestio je Daily Telegraph. “Zatim je došlo izvješće o njezinom nestanku, a njezina biografija i slika izbrisane su s web stranice Instituta virologije u Wuhanu. Na dan 16. veljače, institut je zanijekao da je ona nulti pacijent i priopćio da je živa i zdrava, ali od tog vremena nema dokaza o životu, što je potaknulo špekulacije.”

Obavještajni dokument navodno opisuje kako je krajem prosinca Kina započela cenzurirati termine s internetskih pretraživača koji su bili povezani s izbijanjem u Wuhanu.

“Zdravstvena komisija provincije Hubei naredila je kompanijama koje se bave genomikom da prestanu s ispitivanjima novog virusa i unište sve uzorke”, dodao je Daily Telegraph. “Dan kasnije, 3. siječnja, vodeći kineski autoritet za zdravstvo, Nacionalna zdravstvena komisija, naredila je da se uzorci wuhanske pneumonije premjeste u određene ustanove za ispitivanje ili unište, istodobno dajući naredbu o neobjavljivanju u vezi nepoznate bolesti.”

Dokument navodi da je Kina imala dokaze da se koronavirus može prenijeti s čovjeka na čovjeka 6. prosinca, a nije priznala tu mogućnost sve do 20. siječnja i stavila Wuhan u karantenu tek 23. siječnja.

Više o bombastičnom izvješću možete pročitati ovdje.