Danski aktivisti prosvjedovali protiv odbojno glasnih poziva na molitvu

Arthur Lyons

Danski aktivisti iz paneuropske skupine Generacijski identitet (Generation Identity) izvjesili su ogromni transparent na kojem je pisalo “Stop pozivima na molitvu” u znak prosvjeda protiv odbojno glasnih poziva na molitvu džamije.

Ubrzo nakon što su čuli za prosvjed, muslimani su izašli na ulice Gallerupa — multikulturalnog susjedstva u Aarhusu — kako bi demonstrirali moć islama u Danskoj. Pojavilo se nekoliko videozapisa na kojima agresivni muslimani u svojim automobilima puštaju glasnu muziku i trube vozeći se kroz ulice, izvješćuje lokalna web stranica Lokalavisen.

Džamija mira, kako se ironično zove, druga je najveća džamija u Aarhusu i jedna od rijetkih u Danskoj koja se odbila distancirati od Islamske države. Gallerup, žarište mladih islamskih ekstremista, svjedočilo je 2015. godine mladim muslimanima koji su se vozili svojim automobilima mašući zastavama ISIS-a i lažnim AK-47, prema izvješću danskih novina Berlingske.




Međutim, ovaj put mladi muslimani — na njihovu čast — nisu mahali ISIS-ovim zastavama dok su se trubeći vozikali Gallerupom.

Iako islamski pozivi na molitvu nisu izričito zabranjeni zakonom u Danskoj, nema sumnje da među danskim ljudima postoji snažna odbojnost prema njima. I Danci sigurno nisu sami u svom protivljenju uvredljivo glasnim pozivima na molitvu. Ista averzija postoji i rasprostranjena je u Nizozemskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Francuskoj i ostalim europskim zemljama.