Švedski parlament izglasao plaćanje somalijskog duga MMF-u

Michel Lord

Screenshot: YouTube/euronews (in English)

Švedski parlament jučer je izglasao da će otplatiti dug u iznosu od 21 milijun švedskih kruna (otprilike 2 milijuna eura) afričke nacije Somalije Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Glasanje je bilo jednoglasno u korist prijedloga osim deset zastupnika desničarskih Švedskih demokrata, koji su svi glasali protiv, prema izvješću Samhällsnytt.

Prije glasanja, Dennis Dioukarev, zastupnik Švedskih demokrata koji predstavlja Göteborg, obratio se svojim kolegama postavivši pitanje zašto bi se imovina švedskih poreznih obveznika trebala koristiti za otplatu somalijskog duga.

Odluka parlamenta bila je osobito čudna ako uzmemo u obzir činjenicu da svijet trenutačno ulazi u najgoru ekonomsku recesiju koju je vidio u posljednjih stotinu godina kao rezultat pandemije Wuhanskog koronavirusa (COVID-19).

“Taj novac je mogao otići za mirovine, ali Somalija je važnija od starih ljudi koji su radili čitav svoj život i platili ogromne svote u porezima”, komentirao je odluku jedan korisnik Twittera.




Plaćanje će izvršiti švedska Riksbank, centralna banka te zemlje. Prijedlog upućen švedskom parlamentu, koji je dostupan na njegovim službenim web stranicama, opravdava taj potez tvrdnjom da Somalija “već dugo vremena” ne može uzeti nove zajmove od MMF-a budući da ta afrička zemlja nije plaćala svoje dugove ili kamate.

Prijedlog također govori da je nemogućnost Somalije da otplati svoj dug MMF-u spriječila pristup nekih drugim oblicima pomoći i zajmova, što je zauzvrat negativno utjecalo na ekonomiju zemlje.

Somalijci predstavljaju jednu od najvećih švedskih imigrantskih zajednica. Procjenjuje se da u Švedskoj trenutačno živi oko 60.000 Somalijaca, mnogi od njih u Rinkebyju, predgrađu Stockholma koje je dobilo naziv “mali Mogadishu”. Prošle godine je Mona Walter, Somalijka koja živi u Švedskoj i koja je odgojena kao muslimanka da bi se potom pobunila protiv svog odgoja i preobratila na kršćanstvo, predviđala da će u sljedećih pedeset godina, ako se nastavi postojeći trend, Švedska postati u potpunosti islamizirana, kako demografski tako i kulturno, kao što je prethodno izvijestio Voice of Europe.