Francuska: Predsjednik pro-migranske udruge ubijen nakon smještaja afganistanskog migranta

Arthur Lyons

Francuska policija uhitila je afganistanskog migranta za kojeg se vjeruje da je ubio predsjednika udruge koja pruža pomoć migrantima i tražiteljima azila.

Jean Dussine, predsjednik pro-migrantske dobrotvorne organizacije Itinérance, ubijen je u svom domu u Bretteville-en-Saire u utorak. Nakon dolaska na mjesto događaja, svjedoci su policiji rekli da je 21-godišnji Afganistanac nadjačao Dussinea prije nego ga je do smrti zatukao metalnom palicom, izvješćuje Ouest France.

Osumnjičeni, afganistanski tražitelj azila kojem je Dussine dozvolio živjeti u svojoj kući, smjesta je uhićen. Trenutačno se nalazi u policijskom pritvoru žandarmerije Cherbourg i optužen je za namjerno ubojstvo. Policija trenutačno ne zna što je motiviralo migranta da izvrši tako grozno ubojstvo nad čovjekom koji je bio dovoljno ljubazan da ga smjesti u vlastitu kuću.




Jean Dussine, star 63 godine, bio je umirovljeni učitelj i bivši direktor škole u obalnom području Normandije. Bio je predsjednik Itinérancea od 2016. godine i u svojem domu smjestio je više migranata.

Volonteri iz Itinérancea i članovi sindikata učitelja odali su počast Dussineu, rekavši kako je bio “učitelj cijenjen od svih” i da će ga pamtiti kao čovjeka s “potpunom predanošću i suosjećanjem prema ljudima kojima je pomogao.”

U Francuskoj, u svibnju su zabilježeni osobito odvratni zločini koje su počinili migranti. Prošli tjedan je sudanski tražitelj azila uhićen zbog ubadanja četvero beskućnika na ulicama Toulousea, a početkom ovog tjedna pariška policija uhitila je Kongoanca koji je u staračkom domu u kojem je radio kao pomoćnik njegovatelja silovao 92-godišnju ženu.