73% ‘maloljetnih’ tražitelja azila u Belgiji su zapravo odrasle osobe

Remix News

Tri od četiri samoprozvanih maloljetnih tražitelja azila pregledanih u Belgiji su zapravo odrasle osobe, prema podacima koje je zatražio flamanski zastupnik Tom Van Grieken od ministra pravosuđa Koena Geensa.

Van Grieken vjeruje da u toj zemlji nema mjesta za takve prijevare.

“Tražiteljima azila krivima za dobnu prijevaru trebalo bi uskratiti pravo na azil”, rekao je Van Grieken, istaknuvši da nekažnjavanje takve prijevare samo potiče druge da pokušaju isto, prema belgijskom portalu Sceptr.

Posljednjih godina, obitelji iz Afrike ili Bliskog istoka sve više šalju svoju djece bez pratnje u Europu. Razlog za to je očigledan, budući da maloljetni migranti bez pratnje imaju poseban status u Europi. Oni ne mogu biti deportirani i, prije svega, na njih se ne primjenjuje Dublinska uredba, što znači da mogu birati zemlju u kojoj žele zatražiti azil.

Nakon toga, obitelj djeteta također može doći u odabranu europsku zemlju u okviru pravila o ponovnom ujedinjenju obitelji. U mnogim državama Europe, maloljetni migranti također imaju pravo na određene beneficije koje nisu dostupne odraslim osobama.

Međutim, ispada da ti tzv. maloljetni tražitelji azila uopće nisu maloljetni, prema brojkama ministra pravosuđe Koena Geensa.

Prošle godine, ukupno 4.563 migranata je izjavilo da su maloljetnici, ali nadležna tijela sumnjaju u takvu tvrdnju kod 2.546 njih. Dio te skupine potom je podvrgnuta testu dobi, koji je otkrio da je 73,7 posto njih doista starije od 18 godina.

“Brojke ostavljaju samo neznatno prostora za sumnju da se događa sustavna prijevara velikih razmjera”, komentirao je zastupnik parlamenta Dries Van Langenhoven.

“Ti prevaranti moraju platiti troškove istrage i nakon toga mogu spakirati svoje torbe. Gotovo”, zaključio je.




Ovo pitanje nije jedinstveno za Belgiju. Posljednjih godina, državno sponzorirane studije utvrdile su brojne slučajeve migranata koji lažu o svojoj dobi.

Na primjer, nevjerojatnih 84 posto “dječjih migranata” koje su testirale švedske vlasti zapravo su bili odrasli u dobi od 18 i više godina, prema izvješću BBC-a.

U Njemačkoj postoji više od 400.000 migranata kojima je datum rođenja 1. siječnja, datum koji njemačke vlasti navode na službenim dokumentima onih migranta koji su se prijavili za azil bez osobnih dokumenata i koji ne znaju ili odbijaju navesti svoj datum rođenja. Mnogi također bacaju svoje dokumente kako bi sakrili svoju dob i pravu zemlju podrijetla, osobito ako dolaze iz zemlje koja ne ispunjava zahtjeve za traženje azila.

Prema istraživanju Instituta za sudsku medicinu u Münsteru, veliki dio maloljetnih migranata laže o svojoj dobi. Forenzički specijalisti sveučilišne klinike pregledali su oko 600 tzv. maloljetnih migranata bez pratnje na zahtjev sudova na kojima je njihova dob dovedena u pitanje. Institut je utvrdio da je oko 40 posto njih dokazivo starije od 18 godina, prema istraživanju dostupnom na mreži.

Pitanje je dobilo poseban značaj otkad su europske vlade rekle da će početi prihvaćati tisuće maloljetnih migranata iz grčkih migrantskih kampova, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja je rekla da će Njemačka prihvatiti njih 1.500. Konzervativni političari izrazili su sumnju u to koliko njih je doista maloljetno, osobito ako se uzme u obzir raširena prijevara koja je više nego dobro dokumentirana.