ANKETA: Evo koga Amerikanci krive za školsku pucnjavu na Floridi. Mig: Nije NRA

Ryan Saavedra

U utorak, anketarska agencija Rasmussen Reports objavila je novo istraživanje koje je ublaživo medijsku histeriju oko kontrole oružja i otkrilo da velika većina Amerikanaca okrivljuje vladu kao glavnog krivca za tragediju koja se desila u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu na Floridi.

Rasmussenova anketa provedena je nakon sastanka u “gradskoj vijećnici”, organiziranog od strane CNN-a, koji je demonizirao vlasnike oružja, republikance i članove NRA. Rasmussen izještava:

  • 54% odraslih Amerikanaca smatra kako je neuspjeh nadležnih vladinih agencija da reagira na brojne znakove upozorenja koje je pokazivao budući ubojica, najviše kriv za masovno ubojstvo. 33% pripisuje krivnju neadekvatnoj kontroli oružja. 11% odlučilo se za druge razloge.
  • Među Amerikancima koji imaju djecu osnovoškolske i srednjoškolske dobi, 61% misli da je vlada najviše kriva. Samo 23% od tih odraslih osoba više krivi neadekvatnu kontrolu oružja.

Ispitanici su bili podijeljeni u onome što misle da bi najviše pomoglo sprječavanju masovnih ubojstava: 41% ispitanika se odlučilo na strožu kontrolu oružja, dok je 40% njih reklo da se više pažnje treba posvetiti liječenju mentalnih problema. Samo 50% demokrata je reklo da je kriv nedostatak dovoljne kontrole oružja.

Rasmussen također primjećuje da 54% Amerikanaca vjeruje da stroži zakoni o kontroli oružja neće učiniti ništa ili će uzrokovati povećanje nasilnih zločina, dok 39% njih vjeruje kako će stroži zakoni smanjiti kriminal.

Rasmussen je nadalje istaknuo kako većina Amerikanaca vjeruje da nasilne igre i filmovi čine Ameriku nasilnijim i neprijateljskijim mjestom.