ŠOK: Južnoafrički parlament glasao za oduzimanje zemlje u vlasništvu bijelih farmera

Hank Berrien

U utorak u Južnoj Africi, šokantno glasanje u Nacionalnoj skupštini presudilo je da će bijeli južnoafrički farmeri bili uklonjeni sa svojih posjeda. Glasanje, potaknuto prijedlogom radikalnog marksističkog vođe oporbe Juliusa Malema, nije bilo uopće upitnog ishoda; 241 zakonodavac je glasao za, dok je samo 83 glasova bilo protiv. Malema je 2016. rekao svojim pristašama da “ne zove na pokolj bijelih ljudi – barem ne za sada.”

Podupiratelji prijedloga izdali su oštre izjave; News24 izvjestio je da je Malema prije glasanja izjavio: “Vrijeme pomirbe je završeno. Došlo je vrijeme za pravdu.” Gugile Nkwinti, ministar za vodne poslove, rekao je:” “ANC (Afrički nacionalni kongres) nedvosmisleno podržava načelo eksproprijacije zemlje bez naknade. Nema nikakve sumnje da će zemlja biti oduzeta bez naknade.”

Zastupnik DA (Demokratske alijanse), Thandeka Mbabama tvrdio je da eksproprijacija bez naknade “ne može biti dio rješenja”, dodajući kako je pitanje korišteno kao odvraćanje pažnje od neuspjeha ANC-a što se tiče reforme zemljišta i “laž koju je prodavao ANC, koji se boji da bude zaobiđen s lijeve strane od EFF-a (Economic Freedom Fighters, revolucionarna socijalistička partija – op. a.).” Ovaj prijedlog je baziran na iskrivljenoj slici prošlosti. Termin “eksproprijacija bez naknade” semantički je oblik prijevare. To nije ništa više nego krađa iz rasističkih pobuda.

Kako je primjetio The Daily Mail, “Revizija južnoafričke vlade iz 2017. ustanovila je da bijelci posjeduju 72 posto poljoprivrednog zemljišta.”

Glasovanje će biti razmotreno od strane Odbora za ocjenu ustavne revizije, koji mora podnijeti izvješće Parlamentu do 30. kolovoza.

Nakon što se godinama masakriraju čitave familije bijelih južnoafričkih farmera, ovakva odluka nije nikakvo iznenađenje.

Dobrodošli u “Rainbow Nation”: