Vođa francuskih populista Marine Le Pen optužena zbog slika zločina ISIS-a

Amanda Prestigiacomo

Francuski tužitelji su u četvrtak pokrenuli preliminarnu optužbu protiv Marine Le Pen, vođe krajnje-desne populističke stranke zbog tweetanja slika nasilja kojeg su počinili pripadnici Islamske države.

Le Pen, koja je izgubila na predsjedničkim izborima prošle godine, optužena je zbog “distribucije nasilnih slika” i ako bude osuđena mogla bi se suočiti sa kaznom do tri godine zatvora i visokom novčanom kaznom u iznosu od 75.000€.

U decembru 2015. francuska nacionalistica tweetala je slike ISIS-ovih pogubljenja, uključujući i dekapitiranje američkog reportera Jamesa Foleya. Post je objavljen nakon groznog napada na Bataclan od strane islamskih ekstremista u Parizu, gdje je brutalno mučeno i ubijeno 89 nevinih ljudi.

Objava je bila komentar na neaktivnost francuske vlade kad je u pitanju islamski ekstremizam.

Proše godine je francuski parlament Le Penovoj ukinuo imunitet od takve vrste progona. Odvjetnik krajnje-desnice Rodolphe Bossulet potvrdio je optužbe.

Optužbe su šokantne, pogotovo za američku populaciju koju od takvih optužbi štiti 1. amandman. Le Pen bi mogla provesti tri godine iza rešetaka za objavljivanje slika na internetu, kojima je pokušala pokazati koliko je vlada neadekvatna.