Kalifornija na poslijednjem mjestu prema kvaliteti života u SAD-u

Kalifornija je na 50. mjestu (od 50, a ne 57, kao što je bivši predsjednik Barack Obama rekao) među američkim državama što se tiče kvalitete života, prema novoj studiji objavljenoj u U.S. News & World Report.

Tako je, Kalifornia je rangirana niže od New Jerseya (49.) i Aljaske (koja se zapravo nalazi na respektabilnom 19. mjestu).

“Ova sramotna čast odražava niske ocjene u podkategorijama kvalitete okoliša i socijalnog angažmana. Ova potonja ocijenjuje sudjelovanje u glasovanju i povezanosti zajednice”, napisao je U.S. News.

“Stanovnici Kalifornije su loše ocijenjeni iz prostog razloga što su nepodnošljivi, sugerirao je U.S. News”. I to je blago rečeno.

“Pored zdravog okruženja, kvaliteta života osobe uglavnom je rezultat njihove interakcije sa drugima oko sebe”, napisao je magazin u poruci koja je popratila rezultate.

Jedan od načina mjerenja kvalitete života je mogućnost da si stanovnici mogu priuštiti krov nad glavom, a po tom standardu, Kalifornija nije položila ispit.

U izvješću Sveučilišta Hardvard 2017. godine, objavljeno je da jedna trećina unajmljivača na području Los Angelesa “teško opterećena troškovima rente”, što znači da potroše barem polovicu prihoda na troškove stanovanja. Prosječna renta za jednosobni apartman u Los Angeleskom okrugu povećala se 67%, objavio je Los Angeles Times.

Beskućništvo se povećalo velikih 75% u zadnjih šest godina, navodi Los Angeles Times, i sada ima najmanje 50.000 beskućnika u okrugu.

U.S. News rangirale su svaku od država u sedam kategorija: zdravstvena skrb, obrazovanje, ekonomija, povoljne prilike, infrastruktura, kriminal i zatvori, te fiskalna stabilnost. Kalifornija je na 46. mjestu što se tiče “prilika” i na 43. u “fiskalnoj stabilnosti”.

“Sjeverna Dakota i Minnesota su najučinkovitije u promicanju dobrobiti za svoje građane pružajući zdravu okolinu kao i osjećaj društvene povezanosti. Ostale top države su Wisconsin, New Hampshire, Južna Dakota i Mississippi”, navodi se u izvješću.

Iowa se nalazi na 1. mjesti po “kvaliteti života”.