Google pod još jednom tužbom u kojoj se navodi diskriminacija protiv bijelih i azijskih muškaraca

Bivši zaposlenik Googlea podnio je tužbu protiv kompanije, tvrdeći da je tehnološki div prestao zapošljavati bijelce i azijate za određene tehničke pozicije.

Bivši zaposlenik sa devet godina radnog staža u Googleu, Arne Wilberg, tvrdi da je tvrtka 2016. i 2017. počela otkazivati intervjue ljudima koji nisu crnci, latino porijekla ili žene, zbog toga što žele povećati raznolikost u kompaniji, izvjestio je Wall Street Journal.

Google je imao “nepobitnu politiku, napismeno zabilježenu i dosljedno primjenjivanu u praksi, sustavnog diskriminiranja bijelaca i azijata u korist aplikanata za posao koji su latinoamerikanci, afroamerički ili ženski”, tvrdi se u tužbi.

Zaposlenicima je rečeno da u “potpunosti pročiste” aplikacije ljudi koji nisu ispunili željene zahtjeve za raznolikost, i umjesto toga da odaberu ljude iz grupa koje su “povijesno premalo zastupljene”, navodi Wilberg. Tužba, podnesena u siječnju na kalifornijskom sudu, tvrdi da je kompanija otpustila Wilberga, koji je tijekom svoje karijere u Googleu radio na regrutiranju kadrova za YouTube, zbog toga što je izrazio zabrinutost oko kompanijine strategije za zapošljavanje.

“Imamo jasnu politiku zapošljavanja kandidata na temelju njihove sposobnosti, a ne njihovog identiteta”, izjavio se glasnogovornik Googlea o tužbi. “U isto vrijeme neumorno pokušavamo pronaći raznovrsne baze kvalificiranih kandidata, što nam pomaže da zaposlimo najbolje ljude, poboljšamo našu kulturu i radimo bolje proizvode.”

Google se također našao na meti javnosti početkom godine kad je bivši zaposlenik James Damore podigao tužbu protiv tehnološkog giganta, navodeći da tvrtka često diskriminira bijele muškarce i da menadžeri drže određene “crne liste” na kojima završavaju svi oni koji imaju konzervativna stajališta.