Gledanost Oscara ponovno slaba. Evo jednostavnog razloga zašto.

Ben Shapiro

Oscari su izlog Hollywooda – vrijeme kad Hollywood ostatku Amerike pokazuje ono najbolje. U svojim ranim danima Hollywood je prikazivao Amerikancima sjaj i glamur, svoju ljepotu i popularnost; bila su to vremena filmova poput “Velikog Ziegfielda” i “Zameo ih vjetar”. U svojoj srednjoj dobi, Hollywood je odlučio prikazati Amerikancima svoju moć – svoju sposobnost da koristi duboke emocije i istovremeno napravi spektakl; to su bile godine “Ben-Hura” i “Lawrencea od Arabije”.

Danas je Hollywood na izmaku snaga. I odlučio je pokazati svoju sposobnost da pljune Amerikancima u oči – da ih podsjeti da oni u Tinseltownu (drugi naziv za Hollywood – op. a.) zauzimaju uzvišeno mjesto kao moralne ikone našeg vremena. Više nije njihova dužnost da proslavljaju stvari koje nas povezuju ili čak da nas podsjete na to zajedništvo. Zanima ih samo da nas podsjete na to kako postoji ogroman jaz između njihovih i naših vrijednosti. To je razlog zbog kojeg su samo tri filma u posljednjih 10 godina zaradila 100 milijuna dolara na kino blagajnama i osvojila Oscar za najbolji film; Argo, film koji glorificira Ameriku koja se suprotstavila zlu iranskog mule; Kraljev govor, film koji glorificira britanski otpor nacističkoj prijetnji; i Milijunaš s ulice (Slumdog Millionaire) – ne slučajno, film koji ne govori o pljački Amerikanaca već o nadvladavanju zla i teškoća u Indiji. Niti jedan film jos od 2004. nije bio u top 10 filmova po godišnjoj zaradi.

Još od kraja Bushovog prvog mandata, Hollywood drži mišljenje da su Amerikanci nesofisticirane budale. Ako se Amerikancima sviđa proizvod, to je zato jer je previše buržujski (srednjeklasni). Hollywood mora iskoristiti specijalnu noć kako bi demonstrirao Amerikancima koliko su zapravo “tvrdi”.

I tako, svake godine, to je upravo ono što Hollywood čini. Žive od profita koji je donio “Thor: Ragnorak” da bi se u isto vrijeme na koktel partijima hvalili filmovima poput “Call Me By Your Name”. Unovčavaju čekove od “Star Warsa: Posljednji Jedi” dok predaju statuete filmu “The Shape Of Water”. I svake godine ispune svoj show s predavanjima o intersekcionalnosti i “važnim” porukama.

Postoji razlog zašto gledanost Oscara opada iz godine u godinu. I nije razlog samo taj što ljudi nisu vidjeli filmove koji su osvojili nagrade. Razlog je taj što Hollywood bira nagraditi specifične filmove koji nisu veliki hitovi kako bi nam pokazali kakve smo u biti nesofisticirane neznalice.

A kad se Hollywood složi sa filmom koji Amerikanci vole (npr. Wonder Woman i Black Panther), Amerikancima se veli da se dogodilo nešto povijesno – iako redovito uživaju u filmovima koji nose moralne poruke. Amerikanci jednostavno ne vole da ih se patronizira. A cijeli holivudski osjećaj vrijednost počiva u uvjerenju kako su Amerikanci vrijedni prezira – čak i kad se Hollywood pokušava oporaviti od jednog od najvećih skandala u povijesti.