Astronaut proveo godinu dana u svemiru. Njegova DNA se sad razlikuje od DNA njegovog brata blizanca.

Hank Berrien

Astronaut Scott Kelly je 2016. godine nakon povratka na Zemlju, nakon što je proveo 340 dana u svemiru, otkrio da je odjednom 5 centimetara viši od svog brata blizanca Marka, koji je također NASA-in astronaut. I sada je nova studija otkrila da se njegova DNA razlikuje 7% od brata blizanca.

Scott Kelly bio je član Međunarodne svemirske postaje od ožujka 2015. do ožujka 2016. godine. Istraživači u NASA-i izjavili su: “Scottovi telomeri (krajevi kromosoma koji sa starenjem postaju kraći) su zapravo postali dulji u svemiru”, dodavši da je Kelly imao stotine “svemirskih gena” aktiviranih boravkom u svemiru koji su promijenili njegov “imunološki sustav, popravljanje DNA, mreže formiranja kostiju, hipoksije i hiperkapnije”.

Istraživači su objasnili: “Pretpostavlja se da je to rezultat stresa svemirskog putovanja, što može uzrokovati promjene u biološkim putevima stanice i izbacivanje DNA i RNA.”

Newsweek je izvjestio:

Istraživači su povezali putovanje svemirom sa stresom pomanjkanja kisika, povećane upale i zapanjujuće promjene u hranjivim tvarima koje utječu na ekspresiju gena. Neke od tih promjena vratile su se u normalu unutar nekoliko sati nakon povratka na Zemlju. Međutim, neke od njih su utjecale na Scotta šest mjeseci nakon njegovog povratka. Godine 2017., istraživači su otkrili da su krajevi kromosoma Scotta Kellya – njegovi telomeri – postali dulji dok je bio u svemiru. Daljnja ispitivanja potvrdila su tu promjenu i otkrila da se većina telomera vratila u normalu unutar dva dana nakon povratka.