Weinsteinova kompanija proglasila bankrot, ukida sve ugovore o povjerljivosti

Emily Zanotti

Screenshot/YouTube/New Yorker

Neposredno prije nego što su sudovi zatvoreni u ponedjeljak, Weinstein Company podnijela je zahtjev za stečajnu zaštitu i time je oslobodila odgovornosti sve osobe vezane NDA (Non-disclosure agreement) ugovorom.

Prema New York Timesu, tvrtka se pokušala održati na životu, čuvajući opciju za reorganizaciju pod drugim, manje kontroverznim imenom i tražila je “investitora anđela” koji bi mogao održati tonuću kompaniju na površini. Nekoliko kompanija je pokazalo interes, ali niti jedna ponuda se nije materijalizirala, tako da sad Weinsteinova kompanija treba zaštitu od svojih vjerovnika.

Weinstein Company će vjerojatno ići na aukciju.

U potezu koji bi trebao pomoći Weinsteinovim navodnim žrtvama – koje se već broje u desecima – podnošenje bankrota uključuje klauzulu koja oslobađa odgovornosti potpisnike ugovora o povjerljivosti. Podnošenje sugerira da bilo tko “ko je pretrpio ili je bio svjedok bilo kojeg oblika seksualnog zlostavljanja Harveya Weinsteina” je sad slobodan iznesti svoje vlastite optužbe.

Podnošenje čak baca Weinsteina “pod autobus”: “Kompanija žali što ne može poništiti štetu koju je Harvey Weinstein prouzročio, ali se nada da će današnji događaj označiti novi početak.”

Naravno, Harvey nije bio jedini član kompanije koji je otežavao stvari ženama koje je Harvey navodno maltretirao. Sporazumi o povjerljivosti, osporeni događajem u ponedjeljak, bili su šokantno restriktivni i prvenstveno dizajnirani kako bi žene, s kojima je Harvey imao kontakt, bile u potpunosti vezane šutnjom o njegovom neprikladnom ponašanju. Žene koje Harvey nije uspio prisiliti da potpišu NDA ugovor su navodno bile praćene od privatnih detektiva, a Weinstein je koristio medijske tvrtke kako bi blatio njihove reputacije i stavljao na holivudsku “crnu listu”.

Weinstein još uvijek poriče sve optužbe o neprimjerenom seksualnom ponašanju. Iako je vijest o poništenju NDA ugovora dobrodošla, podnošenje bankrota također zaustavlja “niz tužbi protiv tvrtke”, uključujući i one podnesene protiv Weinsteina, optužujući njega i njegovu kompaniju za trgovinu seksom i za zavjeru skrivanja Weinsteinovog ponašanja već desetljećima.