Aktivisti sada žele srušiti statue ‘koje vrijeđaju indijance’

Emily Zanotti

Aktivisti u kalifornijskom gradu Arcati, žele srušiti kip na središnjem gradskom trgu, ali ovoga puta to neće biti kip konfederacijskog generala ili bilo koga drugog povezanog s Građanskim ratom; žele maknuti kip predsjednika Williama McKinleya, zbog zločina, kako su obrazložili, protiv indijanaca u zemlji i izvan nje.

“Stavite mu uže oko vrata i povucite ga dolje”, jedan aktivist je povikao na nedavnom skupu, tražeći uklanjanje statue, prema LA Times-u. Drugi drže mišljenje da se McKinleya mora maknuti radi njegove podrške “kolonijalnom naseljavanju” koje je “divljalo, silovalo i ubijalo”.

Lokalna indijanska plemena i drugi aktivisti okomili su se na statuu nakon događaja u Chrlottesville-u, Virginiji, gdje su se bijeli supremacisti okupili kako bi spasili konfederacijsku statuu i gdje se skup brzo postao nasilan. Dužnosnici Arcate tvrde kako je incident potaknuo grad da sagleda svoje grijehe koji su počinjeni protiv indijanaca i da razmotri uklanjanje kipa kao prosvjed protiv onoga što smatraju “rasizmom” predsjednika Trumpa.

Stanovnici Arcate misle kako nema značajne razlike između McKinleya, koji je bio predsjednik tijekom ekspanzije na zapad i konfederacijskog generala Roberta E. Leeja.

“Postoji li razlika između odavanja počasti McKinleyu i Robertu E. Leeju?”, upitao je nedavno gradonačelnik Arcate. “Oboje predstavljaju bol iz povijesti.”

Gradski službenici Arcate nadaju se kako će inspirirati ostale gradove diljem zemlje na uklanjanje McKinleyevih kipova. Drugi gradovi u Kaliforniji uklonili su kipove Kristofora Kolumba iz sličnih razloga. Aktivisti su također preuzeli na sebe da vandaliziraju i unište kipove s likom sv. Junipera Serra, katoličkog svećenika koji je predvodio misije u južnoj Kaliforniji.