OCJENA NAPADA: Evo kako se odvijao razarajući napad na Siriju

Ryan Pickrell

Screenshot/ABC

Jučerašnji ranojutarnji koalicijski napad na sirijsku infrastrukturu za kemijsko oružje uništio je tri ključne mete, osakativši sposobnost sirijskog režima da stvara kemijsko oružje.

“Sinoć smo poslali vrlo jasnu poruku”, izjavila je glasnogovornica Pentagona Dana White, uz komentar “Nadamo se je tu poruku čuo [sirijski predsjednik Bashar al-Assad]”. Oko četiri sata ujutro u Siriji, američke, britanske i francuske pomorske i zračne snage otvorile su vatru na više ciljeva povezanih sa programom kemijskog oružja sirijskog režima.

Tri glavne mete uključivale su Barzah centar za istraživanje i razvoj u Damasku, Him Shinshar skladište kemijskog oružja u blizini Homsa i Him Shinshar bunker s kemijski oružjem. Marinac general poručnik Kenneth F. McKenzie Jr. opisao je napad koalicije na te ciljeve “preciznim, nadmoćnim i učinkovitim”. Dodao je da su koalicijske snage “nanijele ozbiljan udarac” “srcu” sirijskog programa za kemijsko oružje.

Tri cilja koju su koalicijske snage pogodile tijekom napada na sirijsku infrastrukturu za kemijsko oružje (Ministarstvo obrane)

Britanske, francuske i američke zračne i pomorske snage u Crvenom moru, Sjevernom arapskom zaljevu i istočnom Mediteranu ispalile su više od 100 projektila na navedene mete.

Locirani u Crvenom moru, krstarica klase Ticonderoga, USS Monterey i razarač klase Arleigh Burke, USS Laboon ispalili su više od desetak Tomahawk raketa. Razarač klase Arleigh Burke, USS Higgins ispalio je Tomahawk rakete iz Sjevernog arapskog zaljeva, dok su francuska fregata i američka podmornica klase Virginia, John Warner, lansirali razne projektile iz istočnog Mediterana.

Iz zraka su bombarderi B1B Lancers ispalili 19 JASSM projektila zrak-zemlja, dok su britanski Tornado i Taphoon avioni ispalili više Storm Shadow raketa zajedno s francuskim Rafale-ima i Mirage-ima, koji su lansirali krstareće rakete SCALP.

Ovaj multinacionalni odgovor je navodno “razbio sirijsku obranu”, koja se konsolidirala tek nakon što je koalicijski napad završio. “Niti jedno sirijsko oružje nije imalo nikakav utjecaj tijekom akcije”, izjavio je McKenzie.

Centar za istraživanje i razvoj u Barzahi pogođen je s 76 projektila, uključujući 57 Tomahawka i 19 JASSM-a. Ovaj položaj, kritičan za istraživanje, razvoj i proizvodnju kemijskog oružja “više ne postoji”, otkrio je McKenzie.

Skladište kemijskih oružja Him Shinshar pogodilo je 22 raketa, uključujući devet američkih raketa Tomahawk, osam Storm Shadow raketa, tri rakete s broda i dvije SCALP rakete. Drugi objekt Him Shinshara pogođen je s ukupno sedam SCALP raketa.

Sjedinjene Države “još uvijek provode detaljnu procjenu štete”, ali dužnosnici vjeruju da su Sjedinjene Države i njeni saveznici “ostvarili zadane ciljeve”, rekao je McKenzie novinarima.

“Uportreba kemijskog oružja bilo gdje u svijetu je neoprostivo kršenje međunarodnog prava i Sjedinjene Države ga neće tolerirati”, jasno izjavila glasnogovornica White u svojim komentarima u Pentagonu.