IZVJEŠĆE: Čini se da Sjeverna Koreja rapidno nadograđuje nuklearno postrojenje

Hank Berrien

Usprkos summitu između predsjednika Trumpa i sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Una održanog 12. lipnja na kojem je Kim obećao denuklearizaciju, čini se da Sjeverna Koreja brzo nadograđuje svoje postrojenje za nuklearno istraživanje.

Analizirajući satelitske snimke koje je snimio Airbus Defence & Space, internetska stranica 38 North, fokusirana na Sjevernu Koreju, smatra da je Sjeverna Koreja modificirala sustav hlađenja svojeg reaktora za proizvodnju plutonija i podigla novu zgradu u blizini rashladnog tornja. Izvješće također navodi: “Izgradnja se nastavlja na postrojenjima za podršku na ostalim operativnim područjima Yongbyona, naročito u ELWR (Experimental Light Water Reactor).”

Kao što je Wall Street Journal primijetio, slike snimljene 21. lipnja “nisu pokazale neposredan napor za početak denuklearizacije u ključnom nuklearnom istraživačkom centru Sjeverne koreje”.

Nakon sastanka s Kimom, predsjednik Trump je rekao da će Kim početi rastavljati svoj nuklearni program čim se vrati u Sjevernu Koreju. Trump je izjavio: “Zapravo, kada sleti — a to će biti uskoro — mislim da će odmah započeti taj proces”. Na sastanku kabineta 21. lipnja, Trump je rekao da su Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja pristale na “trenutnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje”.

38 North nema osobnih predrasuda što se tiče Sjeverne Koreje; kao što WSJ piše: “38 North, u svojim komentarima, općenito podržava angažman i dijalog sa Sjevernom Korejom, iako su njegove analize satelitskih slika uhvatile pripreme režima za nuklearna i raketna testiranja.”

Prije susreta Trump-Kim, Sjeverna Koreja pozvala je novinare da prisustvuju uništenju njihovog nuklearnog mjesta za testiranje u Punggye-riju. Stručnjaci nisu pozvani; neki su rekli da je mjesto već bilo neupotrebljivo. U 2008., novinarima je upućen sličan poziv prilikom uništenja rashladnog tornja, no samo nekoliko mjeseci kasnije Sjeverna Koreja je zaprijetila da će preokrenuti svoj korak prema denuklearizaciji.