PRAGER: Ljevica uništi sve što dotakne

Dennis Prager

Jedini način za spas zapadne civilizacije jest uvjeravanje ljudi da je ljevičarstvo – ne liberalizam – nihilistička sila. Ljevica doslovno uništi sve što dotakne.

Dakle, evo djelomičnog popisa štete koju je napravila ljevica i Demokratska stranka.

Najočitiji – a stoga i jedan od onih kojeg sve više Amerikanaca može rezonirati – je gotovo potpuno uništenje američkih sveučilišta kao mjesta učenja. Riječima harvardskog profesora Stevena Pinkera – ateiste i liberala – izvan prirodnih znanosti i nekoliko drugih disciplina (poput matematike i poduzetništva), “sveučilišta su postala predmeti ismijavanja netolerancije”.

Ako pošaljete svoju djecu na sveučilište, ugrožavate njihov um i njihov karakter. Postoji dobra šansa da će biti gluplji i netolerantniji nakon koledža nego što su to bili prije ulaska na koledž.

Kad pohađate američko sveučilište, podučavani ste da prezirete Ameriku i njezine osnivače, da preferirate socijalizam ispred kapitalizma i da dijelite ljudska bića prema rasi i etničkoj pripadnosti. Uče vas da utišate one koji ne dijele isto mišljenje s vama i da ne ulazite u rasprave s njima. I govore vam da stavite svoje osjećaje iznad razuma – što je zajamčena ruta prema mogućem zlu.

Ljevica je uništile većinu umjetnosti. Sljedeća tri primjera su odabrana jer su skatološka, omiljeni oblik umjetničkog izražaja ljevice. Prije nego što je ljevica otrovala umjetnost, namjena umjetnosti je bila da uzdigne gledatelja (ili slušatelja). Ali za ljevicu, “uzdignuće” je besmislen termin; daleko korisnije je prikazivati urin, fekalne tvari i menstrualnu krv.

Godine 2011., njemačka skulptura koja realistično prikazuje policajku kako čuči i urinira – s uključenom lokvicom – nagrađena je nagradom od prestižne njemačke zaklade, Leinemann zaklade za likovnu umjetnost.

Godine 2013., Muzej umjetnosti okruga Orange u Kaliforniji, postavio je ogromnu 10-metarsku skulpturu psa ispred muzeja, gdje je povremeno urinirao žutu tekućinu na zid muzeja.

Godine 2016., jedan od najprestižnijih umjetničkih muzeja na svijetu, njujorški Guggenheim, izložio je wc školjku od čistog zlata na koju su posjetitelji bili pozvani da je koriste. Naziv izložbe je bio “Amerika” – tako da se doslovce moglo olakšati na Americi.

Zahvaljujući ljevici, Philadelphijski orkestar, jedan od najvećih orkestara na svijetu, dopustio je prošli tjedan da postane ljevičarski glas mržnje. Održana je premijera ‘Philadelphia Voices‘, “političke dreke sa smećem od glazbe”, kao što su mi je opisali neki od poznavatelja glazbe u Philadelphiji. U petom stavku, nazvanom “Moja kuća je puna crnih ljudi”, crni tinejdžer pjeva sljedeće stihove: “Okrug je pun crnih ljudi/ Svi žele da ih čuju/ Dok stari bijeli muškarci crtaju linije na kartama/ Kako bi ih sve utišali.” Kasnije u stavku povikne: “Kad bi barem svi jeb… slušali!”

Nadahnjujuće, zar ne?

Ljevica to smatra umjetnošću.

I, naravno, takva politizacija umjetnosti prihvaćena je kao norma.

Doista, to je dio ljevičarskog trovanja svega – politizacija svega.

Ljevica sve više truje i sport. Na većini nogometnih stadiona prošle sezone, nije bilo moguće prisustvovati utakmici NFL-a, a da nisi bio podvrgnut ljevičarskom preziru prema Americi i njezinoj zastavi.

Tako dolazimo i do kasnonoćnog televizijskog programa, kojeg sve više ne možemo gledati ako želimo jednostavnu zabavu. Jimmy Kimmel, Stephen Colbert i ostali voditelji promijenili su kasnonoćnu televiziju u lijevo-noćnu televiziju (late-night TV into left-night TV). Zašto biti samo smiješan kad možeš upotrijebiti svoje monologe u svrhu promocije ljevičarskih pogleda?

Ljevica je zatrovala i glavne religije. Protestantizam, ne-ortodoksni judaizam i većina Katoličke crkve – posebno uključujući Papu Franju – su u biti skupine za zagovaranje ljevičarskih ideja s vjerskim simbolima.

Ljevica uništava jedinstvenu američku privrženost slobodi govora. Gotovo polovica studenata prve godine ne vjeruje u slobodu govora za ono što oni nazivaju “govorom mržnje” (samo neslaganje s lijevim pogledima je, prema ljevici, “govor mržnje”). Oni ne razumiju da je cijela poanta slobode govora dozvola za izražavanje suprotnih stajališta, uključujući i ono što smatramo “govorom mržnje”.

Ljevica je zatrovala i međurasne odnose. Amerika je najmanje rasistički multikulturalno društvo na svijetu. Svakodnevno, Amerikanci svih rasa i etničke pripadnosti vrhunski se slažu. Ali crna ljevica i bijela ljevica konstantno truje mlade umove s klevetama punih mržnje prema bijelcima, “bijeloj privilegiji”, “sistematskom rasizmu”, crnim domovima na kampusima, odvojenim crnim maturama, lažima o događajima u Fergusonu, Missouriju i slično.

Ljevica je bezbroj žena napravila nezadovoljnim, čak i depresivnim, s desetljećima laganja o tome kako je ženska seksualna priroda i muška seksualna priroda identična – što je dovelo do “hookup” kulture, koja je ostavila veliki broj mladih žena u depresiji – i s indoktrinacijom generacija mladih žena u vjerovanje da će biti sretnije kroz uspješnu poslovnu karijeru nego uspješnim bračnim životom.

I, na neki način, najstrašnije od svega, ljevica truje našu djecu sa svojim opredjeljenjem da ukine muško i žensko kao posebne kategorije. Jedno od velikih životnih radosti, slavljenje svojeg spola, danas se ne smatra ništa više nego mržnjom u mnogim školama naše djece.

Zbog tih i drugih razloga, ako cijenite američku i Zapadnu civilizaciju, borba protiv ljevice – nešto što svi liberali i konzervativci moraju raditi – je najveće dobro u koje se možete upustiti u današnje vrijeme.

Dennis Prager je američki radijski voditelj i publicist te jedan od istaknutih predstavnika američkih konzervativnih intelektualnih krugova početkom 21. stoljeća. Najpoznatiji je po pokretanju obrazovne zaklade “Prager University”, koja u petominutnim videozapisima proučava i razjašnjava brojna politička, povijesna i ekonomska pitanja s konzervativnog gledišta.