Novootkriveno istraživanje CDC-a ruši narativu zagovornika protiv oružja

Ryan Saavedra

Screenshot/NRATV

Nedavno otkrivene statistike Centra za kontrolu bolesti (CDC), koje nikad nisu puštene u javnost, jačaju argument za oružje i buše rupu u narativi za kontrolu oružja. Statistika pokazuje da se oružje koristi u obrambene svrhe protiv zločina puno više nego što ih koriste zločinci za počinjenje zločina.

Novo izvješće kriminologa s Sveučilišta Florida State, Gary Klecka, pokazuje da nedavno otkrivena istraživanja CDC-a, koja nikad nisu javno objavljena, pokazuju da Amerikanci godišnje u prosjeku upotrebljavaju oružje u milijunima scenarija obrane.

Reason izvješćuje:

… Kleck je 1990-ih proveo najopsežnije istraživanje do tog vremena o ovom pitanju. Njegova studija, koja je bila oštro osporavana od strane pro-kontrole, pokazala je da u Americi godišnje ima više od 2,2 milijuna takvih obrambenih upotreba oružja.

Sada je Kleck otkrio neke izgubljene podatke CDC-a o tom pitanju. CDC je u biti potvrdio Kleckove rezultate. Ali Kleck to nije znao do sada, iz razloga što CDC nikad nije javno objavio svoje nalaze.

Kleck je otkrio da je CDC napravio anketu o korištenju oružja u obrambene svrhe u svom Sustavu nadzora nad faktorom rizika ponašanja (Behavioral Risk Factor Surveillance System – BRFSS) 1996., 1997. i 1998. godine.

Istraživanje CDC-a, koje je Kleck opisao kao “visokokvalitetno”, postavilo je pitanje ispitanicima: “Jeste li se tijekom proteklih 12 mjeseci suočili s drugom osobom posjedujući oružje koje je, iako ga niste upotrijebili, zaštitilo vas, vašu imovinu ili neku treću osobu?”

Reason napomnje da je anketa upućivala ispitanike da izostave “incidente vezane za obavljanje poslova, poput policijskog, gdje je upotreba oružja sastavni dio posla” i isključe slučajeve u kojima je vatreno oružje korišteno u obrambene svrhe protiv životinja.

Jedna od ključnih točka koju je Kleck primjetio bila je ta da su pitanja postavljana samo onim ljudima koji su priznali da posjeduju oružje. Ovo je problem pošto je Kleck otkrio u svojim istraživanjima da “79 posto onih koji su prijavili DGU (Defensive Gun Use – upotreba vatrenog oružja u obrambene svrhe – op. a.) također su prijavili da, u vremenu obavljanja intervjua, posjeduju oružje u svom kućanstvu”. Iz tog razloga, Kleck trvdi da CDC-ove brojke trebaju biti zaokružene, kao što navodi Reason:

U svakom slučaju, Kleck je preuzeo skupove podataka za te tri godine i utvrdio da je “procijenjen postotak onih koji su prijavili DGU …bio 1,3% u 1996., 0,9% u 1997. i 1,0% u 1998., što zaokružuje postotak na 1,07% za sva tri istraživanja zajedno”.

Kleck je procjenio da ako napravite podešavanje na višu vrijednost, što on smatra neophodnim za one koji su imali DGU bez da posjeduju oružje kod kuće u vrijeme ispitivanja, i nakon toga napravite podešavanje na nižu vrijednost, što smatra neophodnim iz razloga što CDC nije napravio detaljno istraživanje o prirodi incidenta, dobijate brojku od 1,24%, što se blisko podudara s njegovom vlastitom brojkom od 1,326 posto.

Kleck je otkrio da su rezultati zapanjujući jer su snažno potvrdili njegov prethodni rad, koji je bio napadnut od strane onih koji podržavaju narativu za kontrolu oružja.

Konačna prilagođena rasprostranjenost od 1,24% implicira da je tijekom 1996-1998, 2,46 milijuna osoba u Sjedinjenim Državama koristilo vatreno oružje u svrhu samoobrane. Ova procjena, utemeljena na ogromnom uzorku od 12.870 slučajeva na nacionalnoj razini, snažno potvrđuje procjenu od 2,5 milijuna u proteklih 12 mjeseci dobivenu od Klecka i Gertza (1995). … Rezultati CDC-a, dakle, podrazumijevaju da su vatreno oružje žrtve koristile u obrambene svrhe oko 3,6 puta više nego su to činili kriminalci u ofenzivne svrhe.

Novootkrivena istraživanja CDC-a ozbiljno narušavaju narativu kontrole oružja potaknute od strane medija, uključujući prošlotjedni jadno napisan članak Samanthe Raphelson s Nacionalnog javnog radija (NPR), koji nije bio svijestan Kleckovog otkrića. Raphelsonovo izvješće, poduprto istraživanjem National Crime Victimization Surveya, navodi nerealnu, ultra-konzervativnu brojku od 100.000 obrambenih upotreba vatrenog oružja godišnje.