Čovjek koji je naučio psića svoje djevojke nazi salutiranju optužen za “zločin iz mržnje”

Joseph Curl

Screenshot/YouTube/Lauren Southern

Zvijezda YouTube-a koji je u šali naučio psa svoje djevojke nacističkom pozdravu, kažnjen je u ponedjeljak 800 funti zbog toga što je bio “pretjerano uvredljiv”.

Mark Meechan, koji blogira pod imenom Count Dankula, proglašen je krivim prema Zakonu o komunikaciji zbog videa za kojeg je rekao da ga je napravio kako bi se našalio sa svojom djevojkom. Bio je proglašen krivim za počinjenje “zločina iz mržnje” i prema zakonu mogao je biti kažnjen sa šest mjeseci zatvora.

Meechan je uhićen u travnju 2016. godine zbog videa u kojem je prikazan psić njegove djevojke po imenu Buddha koji daje nacistički “Sieg Heil pozdrav” pozdravom reagira na frazu “gas the Jews”.

Rekao je da je videozapis trebalo vidjeti samo sedam njegovih prijatelja koji prate njegov YouTube kanal, Count Dankula, izvijestio je Daily Mail. Naučio je psa da imitira naciste kao “šalu kojoj je namjera bila da uzruja svoju djevojku”, napisao je Newsweek. “Ali rekao je da je netko podijelio video na Redditu, što je dovelo do vala popularnosti”, rekao je Daily Mail. Video je pregledan nekih 3 milijuna puta.

Prije nego je proglašen krivim, šerif Derek O’Carroll izjavio je sudu: “Optuženi je znao da je materijal uvredljiv i zna zašto je to uvredljivo. Znao bi da je materijal vrlo uvredljiv za mnoge Židove.” Proglasio je Meechama krivim zbog slanja “sredstvima javne elektroničke komunikacijske mreže, poruke ili druge stvari koja je pretjerano uvredljiva ili incidenta nepristojnog ili prijetećeg karaktera”.

“Deseci pristaša okupili su se izvan suda za vrijeme izricanja kazne, uključujući osnivača Engleske obrambene lige (EDL) Tommyja Robinsona, dok su kampanje za prikupljanje sredstava počele pokrivati kaznu”, izvijestio je Independent.

Govoreći izvan suda, Meechan je opisao video kao šalu koja se usredotočuje na “jukstapoziciju da divna i slatka životinja reagira na nešto vulgarno”.

Meechan je rekao da će se žaliti na presudu zbog zabrinutosti da predstavlja pravni presedan, što je sudac odbio.

“Zaista je postavljen opasan presedan. Ljudi mogu reći neku stvar, kontekst će u potpunosti biti zanemaren i nakon toga će radi te stvari biti optuženi”, rekao je van sudnice.

Meechanov odvjetnik, Ross Brown, opisao ga je kao “tolerantnog i liberalnog čovjeka” i tvrdio da bi ovaj slučaj mogao imati posljedice za komičare.

“Njegov problem je, čini se, to što je osoba koja voli šokantni humor, i davati i primati, i nastavio je svoj život misleći da živi u jurisdikciji koja dozvoljava svojim građanima pravo da se slobodno izražava”, dodao je.

Meechanova presuda slijedi drugi slučaj u kojem je britanska tinejdžerka proglašena krivom zbog toga što je širila “pretjerano uvredljivu poruku putem javne elektroničke komunikacijske mreže” – objavljivanje rap stihova na stranici društvenog medija.

Chelsea Russell, 19, iz Liverpoola, objavila je na Instagramu neke stihove Snap Dogga iz pjesme “I’m Trippin'” kako bi odala počast 13-godišnjem dječaku koji je poginuo nakon što ga je prošlog ljeta udario automobil, izvijestio je BBC. U stihovima se spominju riječi “kill a snitch n****, rob a rich n****”.

Russel je proglašena krivom za zločin iz mržnje i sad mora nositi eletronsku narukvicu kako bi vlasti mogle pratiti njezino kretanje. Također joj je proglašen policijski sat od 8 sati navečer do 8 sati ujutro. Također je dobila kaznu od 8 tjedana rada za opće dobro i novčanu kaznu od 500 funti i 85 funti “naknadne otplate za žrtve”.