Kanada sada želi da SAD provodi svoje imigracijske zakone – kako bi štitili Kanadu

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/Lamp Of Wisdom

Kanadske vlasti, koje su zabrinute zbog sve većeg broja ilegalnih imigranata koji sada rastežu njihove resurse, žele da Sjedinjene Države rade bolji posao u provođenju svog imigracijskog zakona i provjere posjetitelja iz Nigerije, kako ne bi eventualno krenuli prema kanadskom tlu.

Prema Washington Postu, od kad je boravak s vizom postao puno teži u Sjedinjenim Državama, Nigerijci traže turističke vize od Sjedinjenih Država, koje već zahtijevaju određenu količinu provjere, ali prije nego im te vize isteknu “ušetaju se u Kanadu” gdje onda zatraže azil.

Kanadski dužnosnici sada žele da Sjedinjene Države – koje već zahtijevaju turističke vize za posjetitelje – lijepo zamole turiste iz Nigerije o njihovim planovima za put u Kanadu kako bi SAD mogle uhvatiti potencijalne ilegalne imigrante na našoj granici.

“[Vlasti] žele da američki imigracijski dužnosnici smanje stopu prometa strožom provjerom Nigerijaca prije nego im odobre američke vize”, izvještava WaPo.

Za razliku od SAD-a, gdje ilegalni imigranti moraju preskočiti granici ili izbjeći imigracijske i carinske kontrole, Globe and Mail izvještava da je za ulazak u Quebec dovoljno iznajmiti taxi iz sjevernog djela države New York do slikovitog Roxhama, gdje Kanada nudi karavan dobodošlce.

“Njihovi kovčezi su uredno poredani dok [izbjeglice] čekaju na autobuse koji će ih odvesti do njihovog privremenog smještaja, gdje će primiti hranu, sklonište, medicinsku pomoć, financijsku potporu, radne dozvole, školovanje za svoju djecu – i, naposljetku, biti saslušani kao izbjeglice”, navodi Globe and Mail. “Nije čudo što je Kanada tako popularna destinacija.”

Ali sada Kanada – a posebno Quebec – ne može više priuštiti hraniti, skloniti, skrbiti i pružati podršku brojnim izbjeglicama. Škole su preopterećene i imigracijski sustav je podupirač. I zahvaljujući rupama u imigracijskim zakonima, Kanada ih se ne može riješiti; ako zatražite zaštićeni status jednom kad se nađete na kanadskom tlu, čini se da vas vlada ne može deportirati tako dugo dok ne dobijete pošteno saslušanje pred sudom, a to je proces koji može potrajati i do dvije godine.

Stoga umjesto da reformira vlastite zakone, Kanada, čiji je premijer jednom osudio predsjednika Trumpa zbog strogog tumačenja američkih imigracijskih zakona, želi da Sjedinjene Države budu još strože u produživanju turističkih viza kako Kanada ne bi trebala priznati da ima problem i zatvoriti ili regulirati vlastite granice.